Svijet

LAVROV POSLIJE SASTANKA SA BORELJOM: Odnos Rusije i EU koči nedostatak normalnosti

Autor Kristina Stevović Izvor Kurir

Ruski ministar spoljnih polova Sergej Lavrov ocijenio je danas, na početku razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom u Moskvi, da je nedostatak normalnosti ključni problem u odnosima Rusije i tog bloka.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ruski ministar spoljnih polova Sergej Lavrov ocijenio je danas, na početku razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom u Moskvi, da je nedostatak normalnosti ključni problem u odnosima Rusije i tog bloka.

"Glavni problem sa kojim se svi suočavamo je nedostatak normalnosti u odnosima Rusije i Evropske unije, dva najveća aktera u evroazijskom prostoru. To definitivno nije zdrava situacija koja donosi dobit bilo kome", rekao je Lavrov, prenosi Tass.

"Spremni smo da odgovorimo na svako pitanje koje nameravate da nam postavite. Nastojaćemo da vas ne razočaramo", poručio je Lavrov Borelju.

Borelj je ocijenio da je u odnosima između EU i Rusije sada složena i napeta situacija, između ostalog i zbog slučaja Alekseja Navaljnog, ali da između dvije strane i dalje postoje geografske, kulturne, istorijske i ekonomske veze.

"Brisel se zalaže za dijalog s Moskvom, bez obzira na probleme u odnosima", poručio je Borelj, prenosi Sputnjik.

"Bez obzira na probleme, izlaz nije stvarati između nas zid ćutanja. Upravo zbog toga moja današnja poseta predstavlja mogućnost da se razmotri sve što je za nas važno, i ono što nas brine i ona pitanja koja imaju potencijal“, rekao je šef evropske diplomatije.

On je dodao da dvije strane na sastanku mogu da razmotre mogućnosti za saradnju u kontekstu nove geopolitičke perspektive u svijetu posle pandemije kovida 19 pred kojom su i Moskva i Brisel.

Šef evropske diplomatije izjavio je i da je posetu Moskvi započeo susretom s predstavnicima civilnog društva.

Borelj je u poseti Rusiji do 6. februara.

Uoči posjete on je najavio da sa ruskim ministrom planira da razgovora o Ukrajini, iranskom nuklearnom problemu, borbi protiv virusa korona.

Tagovi