Svijet

DEHUMANIZACIJA: Kako su svjetske vlade iskoristile pandemiju za kršenje ljudskih prava

Autor Kristina Stevović

Zemlje sa slabom demokratijom ili autoritarnim režimom donose nepromišljene odluke.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Pandemija se u posljednjih godinu dana proširila globalno ali još nešto što se uporedo sa njom širi svijetom je dehumanizacija

Situacija sa virusom je dodatno uticala da se ovaj “trend” proširi. Većina vlada čini sve da zaštiti svoj narod, međutim većina ih i koristi globalnu blokadu za kršenje ljudskih prava. Zemlje sa slabom demokratijom ili autoritarnim režimom donose nepromišljene odluke. Neke od ovih odluka idu u krajnosti koje ostavljaju dugoročne posljedice iz koji se teško vratiti.

Neke zemlje gotovo da negiraju postojanje virusa. Ovo sprečava one koji su pogođeni da se ne javljaju iz straha da će biti stigmatizovani. Drugi upućuju nasilne prijetnje. Na Filipinima je predsjednik zaprijetio da će upucati sve one koji budu kršili mjere karantina. U Keniji i Hondursu je povećana policijska brutalnost i militarizacija. U Mjanmaru i Ugandi manjinske grupe su optužene za širene virusa. Izrael je jako pogođen ovim problemom. Koristi se situacija da prikrije suspendovanje ključnih stubova demokratije uključujući i prekid parlamenta. Povezujući mjere za suzbijanje virusa sa antiterorističkim mjerama, Izrael takođe koristi naprednu tehnologiju za praćenje mobilnih telefona onima za koje se sumnja da su oboljeli od virusa. Vlada Malezije izdala je preporuku ženama da se sređuju i šminkaju i “ne nerviraju muževe”. Takođe jedan od najpraćenijih primjera dehumanizacije su protekla dešavanja u Americi a onda i širom svijeta. Rasna dehumanizacija i povećano nasilje nad crncima je nešto što je tokom pandemije zauzelo posebno mjesto, te ne odgovaranje državnih vlasti na ovakva dešavanja.

Ograničenje kretanja otežava praćenje kršenja ljudskih prava. Te diskriminacije najviše vide branitelji ljudskih prava koji su posebno izloženi riziku. Jasno je da vlade moraju preuzeti mjere za suzbijanje pandemije. To bi trebalo rezultirati uvođenjem ograničenja koja su opravdana za zaštitu javnog zdravlja, ali trenutna dešavanja su mnogo više od toga. Moramo spriječiti zloupotrebu moći koja koristi situaciju.