Svijet

MERKELOVA DONELA OŠTRU ODLUKU! Nemačka ostaje u strogom karantinu do 14. februara

Autor Gordana Bojanić Izvor Tanjug

Iako sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa čelnicima saveznih pokrajina nije završen, procurile su informacije, među kojima je najvažnija da će Nemačka biti u još strožem lokdaunu koji će trajati do 14. februara.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Merkelova i čelnici pokrajina dogovorili su se da se uz postojeće uvedu i mere obaveznog nošenja visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski u prodavnicama i u javnom prevozu.To ukljucuje takozvane hirurške maske, poznatije po oznakama FFP2 i N95.

Prema novim pravilima, građanima će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamene za maske u javnom prevozu.

Uz to, dokument s novim merama predviđa da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbe o radu od kuće.

Poslodavci će morati da omoguće zaposlenima rad od kuće kad god je to moguće. To bi smanjilo kontakte na poslu, ali i na putu do posla, što bi trebalo da uspori širenje koronavirusa.

Od poslodavaca se, takođe, traži da uspostave fleksibilno radno vreme za sve one koji moraju da idu na posao da bi se izbegla gužva u javnom prevozu u ranim jutarnjim i poslepodnevnim časovima.

Ograničenja su delovala, navodi se u radnom dokumentu koji je procureo sa sastanka Merkelove i pokrajinskih premijera, jer se smanjio broj novih infekcija, a lagano je padao i pritisak na bolnice i jedinice za intenzivnu njegu.

Ipak, pad broja zaraženih u Nemačkoj mora biti dodatno ubrzan kako bi se sprečio rizik od širenja novog soja koronavirusa

Jedna od važnijih tema sastanka je i odluka o otvaranju škola. Od toga se, po svemu sudeći, za sada odustaje, te se nastavlja onlajn nastava.

Za nastavak takvog režima u školstvu naročito se zalaže kancelarka Merkel, dok su neki pokrajinski čelnici protiv, ali se u ovom trenutku čini da će stav Merkelove prevladati.

Tagovi