VIDEO

TRAMP IPAK OSTAJE PREDSEDNIK DO 20. JANUARA: Suđenje pred Senatom neće pre inauguracije Bajdena!

Autor Aleksandar Nastevski Izvor mondo.rs

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp koji je opozvan pred Predstavničkim domom ostaće na čelu države do inauguracije Džozefa Bajdena.

Izvor: Tanjug/Delcia Lopez/The Monitor via AP

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel je objavio da neće sazvati hitnu sednicu kako bi se razmatrao predlog Trampovog opoziva.

To znači da će Tramp ostati predsednik do 20. januara kada će biti održana inauguracija Džoa Bajdena, odnosno da njegov opoziv neće biti razmtran pre kraja njegovog mandata.

Iako su demokrate navele da su spremne da proslede opoziv Senatu već tokom ove nedelje, vođa republikanaca u gornjem domu Kongresa je istakao da ne namerava da sazove sednicu narednih dana.

Ovo je drugi opoziv Trampa, podsetimo prethodni održan zbog istrage u Ukrajini isto prošao Predstavnički dom, ali ne i Senat, gde je Tramp oslobođen optužbi. 

Da bi predsednik bio smenjen i osuđen pred Senatom za taj predlog moraju da glasaju dve trećine članova gornjeg doma Kongresa SAD-a koji ima 100 članova.

Tramp bi mogao da izgubi penziju od 200.000 dolara godišnje ako se potvrdi njegov opoziv i zabrani kandidovanje na izborima 2024. godine. 

Američki pedsednik može biti opozvan zbog "izdaje, korupcije, ili drugih teških zločina i prestupa", Predstavnički dom donosi optužbe na račun predsednika SAD-a, a zatim ta optužnica ide pred Senat gde se oragnizuje suđenje, gde su senatori kao porotnici, a predstavnici donjeg doma Kongresa kao tužioci. 

Podsetimo, predsednik SAD-a Donald Tramp večeras je u Predstavničkom domu opozvan sa svoje funkcije, a ceo postupak se sada seli pred Senat.

Predstavnički dom Kongresa SAD-a večeras je izglasao opoziv Donalda Trampa sa 231 glasom "za" i 197 "protiv".

Tagovi