Svijet

OLUJA IZ ŠPANIJE SE SELI KA BALKANU: Čekaju nas ledeni dani koje donosi polarni vorteks (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor index.hr

Oluja Filomena donela je Španiji nezapamćene količine snega i niske temperature koje su se spustile do rekordnih -36 stepena.

Izvor: Kurir

Bio je to prvi snijeg u Madridu u 10 godina, a napadalo je oko pola metra, što u španskoj prijestonici nije zabilježeno u poslednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru za samo dva dana pala mjesečna količina kiše.

U međuvremenu, ovaj ciklonski sistem preselio se preko Sredozemlja, tako da je već zahvatio istočne djelove Balkana, Srbiju i nastavlja prema Grčkoj i Turskoj.

Meteorolog Dunja Mazzocco Drvar kaže da poslednjih godina stoji pravilo da se uragani preimenuju i kada kao vantropski cikloni dolaze u Evropu.

Izvor: Tanjug/AP/Paul White

"Međutim, zvali mi taj ciklon Filomena ili ne, činjenica je da je to isti sistem iako je u međuvremenu, prolaskom kroz Sredozemlje, doživio nekoliko promjena. On je sada došao do Jonskog i Egejskog mora i nastavlja dalje prema istoku. Tim krajevima, prvenstveno Turskoj, ali i dijelu Grčke, donijeće velike padavine. To jesu relativno neuobičajene situacije za ovaj dio svijeta, ali poslednjih zima imali smo već snažnih oluja koje su donijele nezapamćene snjegove u južne djjelove Evrope, pa i do severa Afrike", kaže meteorolog iz Hrvatske.

Kako navodi, anticiklon, koji se proteže od zapadnog dijela južne Evrope i polako se širi na sjever, u narednim danima će povlačiti polarni vazduh sve do Balkana, zbog čega ćemo sledećih nedjelju dana bilježiti vrlo niske temperature.

"Ova situacija rezultat je meandriranja i na kraju pucanja takozvanog polarnog vorteksa u višim slojevima atmosfere", kaže Mazzocco Drvar.

Šta je to polarni vorteks?

PAD TEMPERATURA U CRNOJ GORI

U narednim danima u Crnoj Gori očekuje se pad temperatura. Meteorolozi najavljuju sniježne padavine na sjeveru, dok se na jugu i u centralnim predjelima očekuje kiša. Susnježica je moguća i nižim predjelima.

 Nad Zemljinim polovima, u nižim i višim djelovima atmosfere, u troposferi i stratosferi, nalaze se postojana područja niskog vazdušnog pritiska koja se nazivaju polarnim vorteksima, odnosno, vrtlozima.

Svake godine s dolaskom jeseni Sjeverni pol počinje da se ubrzano hladi kako dobija sve manje sunca. Istovremeno, vazduh u južnijim djelovima ostaje relativno topao. Zbog naglog pada temperature i toplotne energije na Sjevernom polu dolazi do pada vazdušnog pritiska.

U ovom procesu jača polarni vrtlog, koji ima oblik ogromnog ciklona koji prekriva cio polarni krug, sve do srednjih geografskih širina. U njemu, zbog rotacije Zemlje, vazduh kruži u smjeru od zapada prema istoku, odnosno, u smjeru suprotnom od kazaljki na satu.

"Po sinoptičkim parametrima i očekivanim posledicama, ovaj polarni prodor uveliko nalikuje onome iz 2017. godine, kad je ledom okovana Dalmacija rušila temperaturne rekorde stare pedeset godina", kaže Mazzocco Drvar.

Takođe, narednih dana u Bosni i Hercegovini preovladavaće hladno vrijeme, a očekuju se temperature do minus 12 stepeni zbog čega je upaljen i narandžasti meteoalarm.