Svijet

NOVI SOJ KORONA VIRUSA STIGAO U AMERIKU: Potvrđen prvi slučaj, a evo šta najviše zabrinjava u ovoj situaciji

Autor Adela Mulić Izvor Kurir

U američkom gradu Koloradu potvrđen je novi soj virusa porijeklom iz Velike Britanije, ali posebno zabrinjava činjenica da je on utvrđen kod muškarca koji u poslednje vrijeme nije nigdje putovao, što upućuje na to da se zarazio u svojoj zajednici.

Izvor: Kurir

Riječ je o prvom poznatom slučaju novog soja koronavirusa u Americi i 20-godišnji muškarac se trenutno nalazi u karantinu.

"Pažljivo ćemo pratiti ovaj slučaj, kao i sve ostale moguće nakon njega", kazali su zvaničnici.

Navedeno je i to da zdravstveni zvaničnici rade na identifikaciji mogućih kontakata sa zaraženim, kao i na pronalasku potencijalnih slučajeva.

"S obzirom na to da zaraženi nema istoriju putovanja, to upućuje na to da se on zarazio u svojoj zajednici. Znamo da to nije smrtonosnija, ali je zaraznija varijanta virusa, što predstavlja posebnu zabrinutost, ako se već sada počne da se širi, s obzirom na to da su naše bolnice već sada popunjene", kazao je doktor Atul Gavande, član COVID tima Bajdenove administracije.

Pozvao je na opreznost, držanje distance, nošenje maski i pojačanu higijenu kako bi se sprečilo djelovanje ovog virusa.

Mnoge zemlje zabranile su letove prema Velikoj Britaniji, a američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno su javili da će se pri ulasku u tu državu tražiti negativan test ne stariji od 72 sata putnicima iz Londona.

Američki stručnjaci smatraju da će se u SAD-u pojaviti više slučajeva domaćih sojeva koronavirusa te da će se u narednom periodu provoditi više laboratorijskih analiza, piše CNN.

Tagovi