Svijet

PRIZOR KOJI SE VIDI SAMO JEDNOM U ŽIVOTU: Večeras se na nebu dešava nešto nevjerovatno! (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Nakon čak 800 godina, na nebu iznad Zemlje pojavila se "Božićna zvijezda".

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/RomoloTavani

Ovaj rijedak događaj mogao je da se prati na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca. Nakon čak 800 godina, na nebu iznad Zemlje pojavila se “Božićna zvijezda”.

Naime, danas je došlo do konjukcije, odnosno približavanja Jupitera i Saturna, naravno gledano sa Zemlje.

Dvije najveće planete Sunčevog sistema, su se toliko “približile” 21. decembra da su izgledale poput “dvostrukih planeta”.

Sa Zemlje je taj prizor izgledao kao jedna jarka tačka svjetla.

Doživljaj je na pojedinim mjestima danas moglo pokvariti samo loše vrijeme, jer je najbolji trenutak za pogled na ovu jedinstvenu pojavu bio oko sat vremena nakon zalaska Sunca.

Za zemlje Balkana tačan trenutak konjukcije dvije planete nastupio je u 19:22 časova.

Istorija Vijetnamske zvijezde 

Na današnji dan poravnale su se dvije najveće planete u našem solarnom sistemu, Jupiter i Saturn. Takav položaj planeta stvara Vitlejemsku zvijezdu. Ova pojava se nije dogodila u poslednjih osam vjekova.

Dakle, na dan zimskog solsticija ove planete su se poravnale, bile su u istoj liniji i stvorile su duplu planetu, koja se rijetko pojavljuje. Upravo se to dogodilo kada je Hrist rođen i zato je ova pojava poznata kao Vitlejemska ili Božićna zvijezda, ona koju stavljamo na vrh jelke.

Otud i vjerovanje da su se tada iz Bagdana ka Jerusalimu krenula tri mudraca, jer je Bagdad tada bio najbolji astronomski centar i znali su da "čitaju" nebo.

Poslednji put se ovaj ples giganata na nebu dogodio u Srednjem vijeku, 3. marta 1226. godine. Saturn i Jupiter će ponovo doći blizu (ali ne ovoliko) tek 15. marta 2080. godine.

Šta znači kada se dogodi ovako rijetka astrološka pojava?

Susret dva planetarna giganta sigurno najavljuje veliki događaj, kao što se uvijek događalo u istoriji. Mnogi astrolozi vjeruju da je njihov susret - nada.

Za početak, tog dana će Saturn iz sazvježđa Jaraca preći u Vodoliju, a "era vodolije" trajaće do marta 2023. godine.

Da bi shvatili značaj ovog susreta prvo se podsjetimo šta su Saturn i Jupiter? Saturn je simbol tradicije i pravila, zakona. Jupiter je duhovni aspekt, saznanje, novi pogled na svijet. Dakle, ove dvije planete će se pod Vodolijom sukobljavati.

Saturn traži da napredujemo i budemo odgovorni za svoje postupke, pa ako smo se u proteklom periodu razvijali (a ne stagnirali) Jupiter će nas blagosiljati.

Međutim, u astrologiji ništa ne može da se generalizuje, pa sa sigurnošću može samo da se kaže da će naredna godina biti u znaku buđenja. Astrolozi pretpostavljaju da će biti i revolucija, jer Vodolija predstavlja narod, ali pozitivan kraj će doživjeti samo oni koji su odgovorni.

Zašto je Vitlejemska zvijezda vanserijski događaj?

- Zato što se konjukcija Jupitera i Saturna dešava na 0 stepeni, a u astrologiji nula označava početak.

- Saturn i Jupiter su dvije najveće i najvažnije planete koje utiču na sve.

- Dešava se u zimskom solsticiju, najkraćem danu posle kojeg ponovo dolazi svjetlo.

- Konjukcija Saturna i Jupitera se u Vodoliji nije dogodila od 1623. godine.

- Konjukcija se dešava i fiksnoj zvijezdi Altair, simbolu hrabrosti.