Svijet

PANIKA ZAVLADALA EVROPOM: Englezi nepoželjni, sve više zemalja spušta rampu!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Zbog pojave novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji, mnoge članice EU odlučile su da obustave vazdušni saobraćaj sa ovom zemljom.

London, Velika Britanija
Izvor: Tanjug/AP Photo/Dominic Lipinski/PA

Zavod za javno zdravlje Velike Britanije saopštio je da je proučavanjem genoma virusa otkriven novi soj korona virusa. Na osnovu podataka kojima tamošnji stručnjaci za sada raspolažu, smatra se da se taj soj brže širi, a zbog straha da će se preneti u ostale zemlje, sve više zemalja ukidaju letove za Veliku Britaniju.

Belgija, kao sedište EU, suspendovala je sve letove iz Velike Britanije kao i direktnu železničku liniju sa Londonom. Takođe, Italija i Holandija su učinile isto, a istu meru uvele su i Hrvatska i Češka. Mere je najavila i Švedska, kao i Francuska i Nemačka.

Van Evrope, El Salvador je među prvima obustavio letove sa Velikom Britanijom.

Novi soj korone registrovan je u Danskoj, Holandiji, Australiji a od pre nekog sata i u Italiji. Inače, juče je objavljeno da je novi soj korona virusa registrovan u Južnoj Africi.

"Prema onome što trenutno znamo i posle razgovora koji su vodili stručnjaci EU, novi soj (korona virusa) nema uticaja na vakcine koje ostaju efikasne", izjavio je nemački ministar zdravlja Jens Špan, čija je zemlja do kraja godine predsedavajuća EU, prenosi Beta.