Svijet

BRITANCI PRVI PUT U ISTORIJI PRIZNALI OVO: Patolog šokirao javnost zaključkom - umrla je zbog ZAGAĐENJA vazduha!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Pravosuđe je 2014. zaključilo da je devojčica (9) umrla od akutnog zatajenja disajnih puteva koji je izazvala teška astma, a ne zbog zagađenja, ali je posle nekoliko godina zaključak poništen.

London
Izvor: Tanjug/AP Photo/Jonathan Brady/PA

Filip Barlov, patolog iz Velike Britanije, prvi je put u istoriji zemlje potvrdio zagađenost vazduha kao uzrok smrti. U dugo iščekivanoj odluci ocenio je da je to doprinelo smrti jedne devetogodišnjakinje u Londonu.

"Zaključujem da je zagađenje vazduha predstavljalo materijalni doprinos u smrti Ele Ado-Kis-Debre 2013.", rekao je Barlov, patolog londonskog okruga Sautvark.

Ta devočice umrla je 15. februara 2013. od teškog napada astme nakon tridesetak hospitalizacija u protekle tri godine povezanih s tom bolešću. Živela je u Levišama,u blizini autoputa na jugu Londona.

Pravosuđe je 2014. zaključilo da je umrla od akutnog zatajenja disajnih puteva koji je izazvala teška astma, a ne zbog zagađenja.

Ti su zaključci poništeni prošle godine i žalbeni sud je zakazao nova saslušanja zbog naučnih otkrića, posebno izvešća stručnjaka za zagađenje vazduha Stefena Holgatea.

On je utvrdio vezu između Elinih hospitalizacija i visokih koncentracija azot oksida (NO2) i lebdećih čestica, najštetnijih zagađivača, blizu njenog doma.

Barlov je utvrdio da su uzroci smrti kao prvo akutno zatajenje disajnih puteva, drugo astma od koje je devojčica bolovala i treće izloženost zagađenju, čija je koncentracija prelazila preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

"Zagađenje vazduha je važan činilac koji pridonosi pokretanju i pogoršanju astme", objasnio je.

"Elina majka nije bila informisana o zdravstvenim rizicima. Da je bila, poduzela bi mere koje bi mogle sprečiti devojčicinu smrt", zaključio je.