Svijet

KORONA UBIJA KAO DA JE RAT: Ovoliki broj umrlih u Italiji je poslednji put zabeležen 1944. godine

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Tragični bilans epidemije u Italiji.

Masovne grobnice u Njujorku
Izvor: Al Arabia/VoA/Tanjug

Predsednik državnog statističkog instituta (Istat) Karlo Blanjardo procenjuje da će ove godine u Italiji biti oko 700 hiljada preminulih, gotovo stotinu hiljada više nego prošle godine.

"To je kao broj žrtava u ratu, poslednji put ovoliki broj umrlih u Italiji zabeležen je 1944. godine", rekao je Blanjardo za televiziju RAI.

List "Il Fato Kotidijano" komentariše da su njegove reči potvrdile poređenje koje novinari i naučnici često koriste kada pišu o korona virusu, kao na primer "rat protiv pandemije" i slično.

O žrtvama kovida-19 govorio je i predsednik lokalnog ogranka moćne Konfindustrije Mačerate, Domeniko Guzini, koji je rekao:

"Ako nam neko i umre (od kovida), strpljenje", a smisao je "pa šta". Njegove reči su izazvale pravu buru negodovanja, osuda i sarkastičnih komentara na socijalnim mrežama, a video zapis gde govori Guzini raširio se društvenim mrežama.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi