Svijet

BJELORUSKI GENERAL: NATO kao da se sprema da upotrijebi silu, stalno šalju izviđačke avione

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Države NATO-a održavaju visok nivo izviđačke djelatnosti i letova borbene avijacije u blizini državnih granica Bjelorusije, izjavio je načelnik glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga republike Ruslan Kosigin.

Izvor: Printscreen/Belarus-1

"Povjećavaju se mogućnosti za izviđanje, uključujući i protiv naše države. U ovom trenutku, u završnoj fazi je dalje usavršavanje i razvoj sistema NATO-a – AGS koji funkcioniše u okviru realizacije izviđačkih zadataka, pri tome, zadataka strateškog nivoa. Sačuvan je visok nivo izviđačke djelatnosti i letova borbene avijacije u blizini državne granice sa Bjelorusijom“, rekao je Kosigin.

Prema riječima načjelnika uprave Generalštaba, potvrda toga je „nesmanjeni intenzitet letova avijacije, borbenih, bespilotnih letelica, uključujući strateškog nivoa, kao što je Global hok“.

„Prosečni intenzitet letova avijacije u ovom trenutku je oko 25 aviona nedjeljno, što omogućava stalno izviđanje naše zemlje“, dodao je Kosigin.

General je dodao da je Bjelorusija zabrinuta i povjećanjem rashoda za odbranu susjednih država za 30-40 odsto. On postavlja pitanje: Zašto i protiv koga je sve ovo usmjereno?

Kako je naglasio Kosigin, do sada Minsk nije mogao da nađe razuman odgovor na ovo pitanje.

„Sve to pokazuje da navedena djelatnost Zapada na teritoriji istočnoevropskih država, uključujući Poljsku i baltičke države ima za cilj pripremu za upotrebu sile. Po našoj procjeni, u bliskoj budućnosti će se nastaviti tendencija povećanja inostranog vojnog prisustva na teritoriji susednih država“, upozorio je general.

On ukazuje da, u slučaju eskalacije vojno-političke i strateške situacije „rukovodstvo SAD i NATO-a u kratkom roku mogu da formiraju udarne jedinice u istočnoj Evropi i pripremiti ih za borbene akcije.

"Uzimajući u obzir izjave određenih političara o istorijskoj pripadnosti zapadnih regiona naše države Poljskoj, već raspoređene trupe iz sastava NATO-a koje se danas nalaze, između ostalog u Poljskoj i Litvaniji, mogu biti u ovom trenutku upotrijebljene“, izjavio je Kosigin.

On je primijetio da krstareće rakete sa američkih baza u Poljskoj, Rumuniji mogu sa velikom preciznošću pogoditi objekte, između ostalog i na teritoriji Bjelorusije.