Svijet

MAKEDONCI DOBILI RAMPU OD BUGARA ZA ULAZAK U EU, PA POTPISALI SPORAZUM SA BRITANCIMA!

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Makedonci našli saveznike.

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Severna Makedonija i Velika Britanija potpisale su danas Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji.Kako je saopšteno, taj dokument su potpisali šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani i britanska ambasadorka u Skoplju Rajčel Galovej, a na ceremoniju se video linkom uključio Martin Vikers, specijalni poslanik za trgovinu premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.

Osmani je istakao da Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji Severne Makedonije i Velike Britanije "znači potencijal biznisima da povećaju ekonomsku aktivnost među dve zemlje i da formiraju nove odnose saradnje oslobođeni barijera na granicama".

 "Ovo je potencijal za nove britanske investicije ovde u Severnoj Makedoniji, za nova radna mesta, za veću aktivnost i makedonskih kompanija i svakako potencijal za sveukupni ekonomski napredak koji predstavlja krunu odnosa dve zemlje", rekao je Osmani.

Kako je istakao, Ujedinjeno kraljevstvo je u prethodnih 10 godina postalo jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Severne Makedonije i među 10 najvećih izvoznih i uvoznih odredišta njegove zemlje. 

Prema ambasadorki Galovej, ovaj sporazum sa Severnom Makedonijom osigurava kontinuitet trgovine i pruža platformu za dalje angažovanje na jačanju zakona, naglašavajući posvećenost Velike Britanije demokratiji i ljudskim pravima.

Podsećamo, nakon što je rešila višedecenijski spor sa Grčkom, Severna Makedonija se nalazi pred novom blokadom na putu ka EU. Bugarska je poručila da će staviti veto na početak pregovora Severne Makedonije o članstvu ako Skoplje ne uvaži njene zahteve u vezi sa makedonskim jezikom i istorijom.

Bugarska vlada traži da pre početka pregovora Severna Makedonija prizna povezanost bugarskog i makedonskog jezika i izmeni neke interpretacije istorije.