Svijet

ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA ZBOG UBISTVA IRANSKOG NUKLEARNOG NAUČNIKA: Ujedinjene nacije pozivaju na suzdržanost!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na suzdržanost nakon ubistva iranskog naučnika Mohsena Fahrizadeha, za kojeg Zapad tvrdi da je vodio vojni nuklearni program Irana, saopštio je njegov portparol Farhan Hak.

Izvor: Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

On je rekao da su UN obaviještene o ubistvu iranskog naučnika, koje se dogodilo danas blizu Teherana.

"Pozivamo na suzdržanost i na potrebu da se izbjegnu bilo kakvi postupci koji bi mogli dovesti do eskalacije tenzija u regionu", istakao je Hak.

Fahrizadeh je preminuo u bolnici.

Teheran je optužio Izrael za umiješanost u atentat, a izraelski zvaničnici se nisu oglasili povodom optužbi. 

Njujork tajms je objavio pozivajući se na tri neimenovana obavještajna zvaničnika da je Izrael odgovoran za današnje ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika.

Taj izvještaj je objavljen pošto je nekoliko iranskih funkcionera okrivilo jevrejsku državu za njegovo ubistvo.

List navodi da nije jasno da li je Vašington unaprijed znao za napad, ali podsjeća da Izrael i SAD blisko sarađuju u odnosu prema Iranu.

Neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je danas za izraelski javni servis Kan da će "bez Fahrizadeha Iranu biti vrlo teško da napreduje u svom vojnom (nuklearnom) programu".

Iako je Iran zamrznuo razvoj nuklearnog programa u sklopu sporazuma sa velikim silama 2015. godine, Izrael je rekao da je Fahrizadeh tajno nastavio da radi na tome i da je bio ključna ličnost u nastojanjima Irana da se naoruža atomskom bombom.

Ubistvo Fahrizadeha je najnovije u nizu ubistava nuklearnih naučnika u Iranu.

Izraelska TV je objavila da je današnji napad bio mnogo složeniji od bilo kog ranijeg takvog incidenta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je jednom za Fahrizadeha rekao da je otac iranskog nuklernog programa.

Izrael je odbio da komentariše ubistvo tog naučnika, a TV Kanal 12 je ocijenio da on nije bio samo otac iranskog programa nuklearnog oružja već čovjek koji je odlučio da isporuči bombu ajatolasima.

On je takođe bio ekspert za balističke rakete, navedeno je u tom izvještaju.

Izraelski novinar Josi Melman, ekspert za obavještajnu službu Mosad objavio je na Tviteru da je ubistvo veliki psihološki i profesionalni udarac za Iran, a predsjednik SAD Donald Tramp je to retvitovao.

Njujork tajms je ranije ovog mjeseca objavio da je drugi čovjek Al Kaide, Abu Muhamed al Masri, ubijen u Teheranu i da su ga ubila dva izraelska operativca na motociklu po nalogu Vašingtona.

Al Masri je zajedno sa ćerkom Miriam, udovicom sina Osme bin Ladena Hamzem ubijen u avgustu, objavio je Tajms, pozivajući se na obavještajne izvore.

Iran je rekao da je izvještaj zasnovan na netačnim informacijama i porekao da prisustvo bilo kog člana Al Kaide u toj zemlji.

Izraelski TV kanal 12 je javio da je Agencija za atomsku energiju godinama namjeravala da se sastane sa danas ubijenim naučnikom i da ga pita o njegovim aktivnostima ali da Teheran to nije dozvolio.

Isti kanal je javio da je Fahrizadeh bio jedan od najčuvanijih ljudi u Iranu i stalno okružen tjelohraniteljima.

Izraelska vojska uprkos iranskim prijetnjma o odmazdi nije pojačala pripravnost posle ubistva, navode lokalni mediji.