Svijet

I TO SMO DOČEKALI: Tehnika neće smjeti da "crkava" po isteku garancije, EU sprema nove regulative

Autor Gordana Bojanić Izvor Blic

Koliko puta vam se desilo da, ponekad i dan nakon što istekne garancija, pojavi se neki kvar?

Izvor: MONDO PORTAL

U cilju zaštite potrošača Evropski parlament je usvojio rezoluciju o zabrani "ugrađenih kvarova" u tehničke uređaje, a ovaj dokument, takozvani Novi zeleni sporazum EU, podrazumijeva i obavezan redizajn proizvoda tako da mogu lakše da budu popravljani.

Iz udruženja zaštite potrošača smatraju da bi ovo moglo da donese i kraj prodaje aparata sa ograničenim rokom i kod nas.

Evroparlamentarci pozivaju Komisiju da potrošačima osigura "pravo na popravku" tako što će prinuditi proizvođače da na svakom uređaju navedu minimalni očekivani rok trajanja, da popravke uređaja učine sistemskim, isplativim i privlačnim, bilo produženjem garancije ili osiguravanjem rezervnih djelova, bilo poboljšanjem dostupnosti informacija o održavanju i servisiranju. Prema istraživanju Eurobarometra, 77 odsto građana EU radije bi popravljalo svoje proizvode nego kupovalo nove, a 79 odsto njih smatra da bi proizvođače trebalo zakonski obavezati da pojednostave popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih djelova.

Veš mašina do 20.000 pranja

Istraživanje trajnosti uređaja koje je sprovela EU pokazalo je da se građani najviše žale na rok trajanja mobilnih telefona, mašina za veš, televizora i usisivača. Ustanovljeno je da se uređaji prvi put kvare odmah po isteku garancije. Većina uređaja se kvari u drugoj ili trećoj godini korišćenja, a garancije u EU traju uglavnom dvije godine. Druga istraživanja su pokazala da su mašine za veš programirane na dvije do dvije i po hiljade pranja, televizori 20.000 sati, a sve sa ciljem da se potrošači primoraju da kupe novije modele.

Tagovi