veliki dan za njih

NEMAČKI VOJNICI KAŽNJAVANI ZA "HOMOSEKSUALNE ODNOSE": Uveden novi zakon, a uz izvinjenje države, dobijaju i naknadu!

Autor Adela Mulić Izvor MONDO/Tanjug

Odluka je doneta dva meseca nakon što se ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer izvinila zbog decenija diskriminacije.

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Nemački kabinet je danas odobrio zakon koji će omogućiti kompenzaciju vojnicima homoseksualnog opredeljenja koji su doživeli diskriminaciju u vojsci pre promene politike pre 20 godina.

Odluka je doneta dva meseca nakon što se ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer izvinila zbog decenija diskriminacije, preneo je AP.

Studija koju je naručilo njeno Ministarstvo dokumentovala je sistematsku diskriminaciju u Bundesveru - vojsci Zapadne Nemačke od 1955. do 2.000 i od 1990. u ujednjenoj Nemačkoj.

Studija je pokazala da je na istopolnu orijentaciju Bundesver gledao kao na bezbednosni rizik do novog milenijuma i onemogućavao je karijeru oficira ili podoficira.

Kramp-Karenbauer je rekla da će vojnici pogođeni diskriminacijom biti rehabilitovani prema novom zakonu.

Zakon predviđa ukidanje presuda vojnih sudova izrečenih za homoseksualni seks, uz naknadu od 3.000 evra za svaku od tih presuda, ali i naknadu vojnicima koji su otpušteni, uskraćeni za unapređenje ili lišeni odgovornosti.

Ministarstvo odbrane procenjuje da će se prijaviti oko 1.000 ljudi, preneo je AP pozivajući se na DPA.