Više nema dileme

OBJAVLJENE TAČNE CIFRE: Evo koliko su česte komplikacije izazvane koronom kod djece!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

O korona virusu kod djece mogle su se čuti oprečne informacije, evo šta je istina!

Izvor: Guliver/Getty Images/wckiw

U svijetu je do sada korona virusom zaraženo više od 55 miliona ljudi, a iako su se simptomi i posledice ovog virusa tokom proteklih mjeseci mijenjale, činjenica da kovid-19 u mnogo manjoj mjeri napada djecu, ostala je nepromijenjena, ukazuju iz UNCEF-a.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti svega 0,2 odsto zaražene djece imalo je veće komplikacije, kao što su akutna respiratorna oboljenja i septički šok, dok velika većina djece ima blage simptome i potpuno se oporavlja.

Razlozi ovako blage kliničke slike kod djece još su predmet istraživanja, ali neke od teorija su da dječiji imuni sistem nije u potpunosti funkcionalan, te da zato oni imaju snažniji odgovor na patogene.

Takođe, deca se vrlo često prehlađuju, pa su verovatno zbog toga uspela da izgrade potencijalni imunitet na koronavirus.

U UNICEF-u istitču da i uslovima pandemije nastavljaju da brine o zdravlju i pravima djece širom svijeta, a i ove godine je, iako u izmijenjenim uslovima, obilježen i Svjetski dan djeteta.