Svijet

RUSKI PREDSJEDNIK POSTAO NEDODIRLJIV: Usvojen zakon o imunitetu nakon mandata, ne smije mu se ništa

Autor Gordana Bojanić Izvor Tanjug

On ne može biti uhapšen kao i još mnogo što šta.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool

Državna duma Rusije usvojila je danas u prvom čitanju predlog zakona o garancijama imuniteta bivšem predsjedniku Rusije i njegovoj porodici.

Predlog zakona predviđa da bivši šef države nakon isteka mandata ima imunitet - ne može biti uhapšen, priveden krivičnoj ili administrativnoj odgovornosti, kao ni pritvoren, pretresan ili saslušan.

Nepovredivost se odnosi i na stambene i kancelarijske prostorije bivšeg predsjednika, vozila koja on koristi, komunikacionu opremu, dokumenta i prtljag koji mu pripada, kao i na njegovu prepisku.

Takođe je predloženo da se propiše da Savjet Federacije bivšem predsjedniku može oduzeti imunitet samo na osnovu optužbe Državne dume za izdaju ili izvršenje drugog ozbiljnog krivičnog djela, što mora biti potvrđeno zaključkom Vrhovnog suda o postojanju znakova krivičnog djela u postupcima bivšeg šefa države i zaključkom Ustavnog suda.

Odluke o podizanju optužnice i oduzimanju imuniteta bivšem predsjedniku moraju se donositi dvotrećinskom većinom predstavnika oba doma ruskog parlamenta.