Svijet

OVAKO JE IZGLEDALA PRVA MIS SVIJETA: Šokirala je javnost, a papa je na nju bacio anatemu (VIDEO)

Autor Ana Božović Izvor mondo.rs

Tog 19. aprila 1951. godine Londonu je održano prvo takmičenje za Mis svijeta. Pobijedila je tadašnja Mis Švedske, dvadesetdvogodišnja ljepotica Kiki Hakanson.

Izvor: Youtube/PrintScreen

Mis svijeta je najstariji međunarodni izbor ljepote. Osnovao ga je tv voditelj Erik Morli 1951. u Ujedinjenom Kraljevstvu, a od njegove smrti 2000. Morlijeva supruga, Džulija Morli, vrši dužnosti ko predsjednika takmičenja.

Riječ je o danas najprestižnijoj tituli ljepote o kojoj mašta svaka djevojka koja se bavi modelingom. Ipak, davne 1951. takmičenje je bilo zamišljeno kao jednokratan događaj - Festival bikinija, povezan sa Festivalom Britanije koji se održavao u isto vrijeme.

Cilj takmičenja bila je promocija ovih kupaćih kostima i, očekivano, privuklo je veliku pažnju javnosti. 

Takmičilo se 27 djevojaka. Čak 21 bila je iz Britanije (pravilo da svaka država šalje samo jednu prestavnicu uvedeno je kasnije), ali je na kraju ipak pobijedila Kiki Hakanson iz Švedske.

Kiki koju su zvali “najlepša devojka Švedske” imala je 22 godine. Izgledala je prelijepo, a osim što je postala prva Mis svijeta ikada, bila je u još nečemu prva – sve do danas jedina je misica koja je titulu primila u bikiniju.

Zbog ovog poteza (koji su od nje zahtjevali organizatori takmičenja) umjesto slave, Kiki je doživela prilično neugodna iskustva – papa je bacio na nju anatemu, a neke države sa rigoroznim religijskim normama su joj zabranile ulazak.

Bikiniji su takmičenju doneli toliki negativni publicitet da su već sledeće godine zabranjeni. Umesto toga, djevojke su šetale u zatvorenijim kupaćim kostimima.

Tek decenijama kasnije bikiniji su ponovo dozvoljeni, ali je Kiki ostala jedina misica ikada koja je titulu primila noseći ih.

Tagovi

mis