Svijet

ŠTA ĆE BITI U AMERICI: Bajden obnavlja Obamin administrativni tim?

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Amerika je dobila novog predsjednika

Izvor: Tanjug/AP/Andrew Harnik

Proces tranzicije izabranog novog predsjednika Amerike Džoa Bajdena došao je do stadijuma provjere i u narednim danima biće mu predstavljene potencijalne mogućnosti.

Džo Bajden je istakao da razmišlja da mu Hilari Klinton vodi administraciju, zajedno sa bivšim sekretarom koji je u igri da postane američki ambasador u Ujedinjenim Nacijama.

Gospođa Klinton, koja je izgubila na predsjedničkim izborima od Donalda Trampa 2016. godine, navodno je potencijalna osoba za novu ulogu, navodi Vašington Post.

Izabrani predsjednik već je započeo kampanju i organizaciju za borbu za korona virusom, i u mjesecima koji su pred nama moraće da izabere članove svog tima. Diskusije su započete, iako je Tramp odbio da izađe sa rezultatima izbora, naglašavajući navodnu izbornu prevaru bez bilo kakvih dokaza.

Gospodin Bajden i njegov tim već provjeravaju potencijalne kandidate za najviše uloge u administraciji i mnogobrojne varijante će mu biti predstavljene narednih dana.

Kada je riječ o gospođi Klinton, izvori navode da štampa kaže kako "bi bio put za Bajdena da istakne važnost te pozicije u administraciji, i njeno pozicioniranje na toj funkciji podići će prestiž same UN u vrijeme kada globalne kooperacije i Američka uloga u svijetu jesu prihvaćene".

U srijedu, gospodin Bajden je odabrao veterana Demokratske operative Rona Klaina kao šefa osoblja u Bijeloj Kući. Mjesecima se šuškalo da će gospodin Klain, advokat koji je bio savjetnik Baraka Obame, dobiti ovaj posao.

Gospodin Klain (59) služio je kao "car Ebole" gospodina Obame, i bio je glavni kritičar načina na koji se gospodin Tramp borio sa virusom korona.

Radio je kao glavni savjetnik gospodina Bajdena dok je on još uvijek bio senator u Delaveru, i vodio je njegovu kancelariju kada je postao podpredsjednik.

Gospodin Klain završio je u timu gospodina Bajdena nakon što je ponudio podršku Hilari KLinton tokom kampanje u 2016. godini za Bijelu kuću.Ali on sada ima najvažniji, neizabrani posao u Vladi koji ne zahtijeva potvrdu Senata.

Pozivajući se na mnoge medijske izvještaje, Bajden bi mogao da vrati neka od poznatih lica iz Obaminog kabineta dok bude gradio njegov tim nacionalne bezbjednosti, dok u isto vrijeme bude obnavljao principie stpoljne politike, koje je zamrzao predsjednik Tramp.

Nju Jork Tajms naveo je da je on očekivao povratak mnogih sezonskih radnika koji su izazvali nemir među mladima, više demokratskih liberala koji podrazumijevaju da su vrijednosti nacionalne bezbjednosti prije Trampa "veoma zastarjele".

Tagovi