Svijet

AUSTRIJANCI BILI UPOZORENI NA TERORISTU IZ BEČA: Svi se pitaju - što nisu reagovali?

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Atentator iz Beča, koji je u ponedjeljak uveče usmrtio četiri osobe, pokušao je tokom ljeta da kupi municiju u Slovačkoj, o čemu je slovačka policija informisala austrijske kolege, prenose danas njemački mediji.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Kujtim Fejzulaj (20), Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije, nije uspio tada da kupi municiju jer nije imao dozvolu za oružje, tvrde slovačke vlasti uz napomenu da dalje komentare na tu informaciju neće davati kako ne bi ugrozili istragu koja je u toku u Austriji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije priznalo je danas da su dobili informacije od slovačkih kolega, ali nisu željeli da se dalje o tome izjašnjavaju.

Inače Fejzulaj je bio prevremeno pušten iz pritvora krajem prošle godine, nakon što su nadležne vlasti ocijenile da se u zatvoru deradikalizovao, a prema novim saznanjima, kakve su informacije iz Slovačke, on je i dalje bio radikalni islamista koji je namjeravao da sprovede napad.

Najmanje pet osoba je ubijeno - tri muškarca i dvije žene - a više od 20 ih je ranjeno u terorističkom napadu u Beču, od čega šestoro teže. Jedan od napadača je ubijen, u toku je potraga za ostalima.

Prije nego što je došlo do terorističkog napada u Beču na Instagramu se pojavila slika džihadiste sa vrlo sličnim oružjem kakvo je imao i bečki terorista.

Austrijskapolicija je objavila identitet ubijenog teroriste, a u pitanju je mladić iz Sjeverne Makedonije Кujtim Fejzulaj (20).