Svijet

KADA ĆEMO ZNATI KO JE POBIJEDIO NA IZBORIMA: Tramp ili Bajden? Glasovi se još broje!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ishod američkih predsjedničkih izbora "visi o koncu", a Donald Tramp i njegov protivnik Džo Bajden su toliko blizu što se tiče rezultata glasova da "dišu jedan drugom za vrat".

Izvor: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Bajden je u obraćanju glasačima istakao da je "na putu ka pobjedi", dok je Tramp kasnije iz uživo uključenja iz Bijele kuće proglasio da je on, što se njega tiče, već pobijedio.

Dok Tramp vodi u nekim od ključnih država, a definitivno je osvojio Floridu, Bajden ne zaostaje, štaviše, i dalje je u prednosti, pa tako trenutno Bajden ima 223 glasa, dok je Tramp uspio da smanji prednost protivnika i sada ima 213 glasova.

Više od 100 miliona ljudi glasalo na izborima u Americi, što je do sada najveća izlaznost u proteklih 100 godina.

Dok cio svijet pomno prati ove izbore, a Amerikanci su mahom na ulicama ili prikovani u ekrane u domovima, nestrpljivo očekujući finalne rezultate, svi se pitaju - kada će oni tačno da budu?

Može proći i nekoliko dana prije nego što se prebroje svi glasovi predsjedničkih izbora u Americi, ali je u većini slučajeva prilično jasno ko je pobjednik u ranim jutarnjim časovima nakon izbora i zatvaranja glasačkih mjesta.

Međutim, zvaničnici već upozoravaju da ćemo u ovom slučaju možda morati da čekamo duže - dani, možda čak i nedjelje prođu do finalnih rezultata ove godine zbog očekivanih zastoja na glasačkim mjestima.

Države imaju sada drugačija pravila, mahom zbog korona virusa, što znači da može doći do velikih razlika u odnosu na to ko kada ko prijavi prebrojane glasove. U nekim državama će za ovo biti potrebne sedmice.


Tagovi

SAD