Svijet

ISPOVEST HEROJA IZ BEČA - "UPERIO JE PUŠKU U MENE": Hrabri MMA borci spašavali ljude od terorista uprkos RANAMA

Autor Ana Božović Izvor Blic

Turčin koji je ranjen u ponedeljak u terorističkom napadu u Beču ispričao je kako je “za dlaku” izbegao smrt.

Izvor: Tanjug/AP/Ronald Zak

Redžep Tajip Gultekin rekao je da je bio sa svojim prijateljem Mikailom Ozerom u centru austrijske prestonice kad su čuli pucnjeve. Krenuli su u smeru dešavanja i videli naoružanog napadača kako puca u prolaznika.

Gultekin je pomogao ženi koja je ranjena. Inače, obojica su MMA borci sa privremenom adresom u Beču zbog svoje su hrabrosti postali heroji dan nakon stravičnog terorističkog napada u austrijskoj prestonici.

"Nakon što sam odneo ženu do obližnjeg restorana, terorista je uperio svoju pušku u mene", seća se on.

Gultekin se bacio na zemlju da izbegne metke, ali je ipak ranjen. On kaže da je napadač nosio pušku duge cevi. Mediji navode da je napadač imao automatsku pušku, pištolj i mačetu.

"Uspeli smo da uđemo u automobil mog prijatelja i otišli smo do najbliže policijske stanice da prijavimo incident", rekao je on.

Gultekin je rekao da je kasnije video da je policajac ranjen u sukobu. On i njegov prijatelj su odneli policajca do ambulantnih kola jer medicinski timovi nisu mogli da priđu mestu zbog pucnjave. Takođe kaže da je pomogao starijoj ženi koja se tu zatekla da je premeste na bezbednu lokaciju.

"Nisam želeo da idem u bolnicu jer rana na mom stopalu nije bila toliko velika", rekao je on, iako mu je medicinski tim ponudio da ga preveze.

"Nisam želeo da budem na teretu jer sam mislio da će biti mnogo ranjenih u pucnjavi."

Gultekin, kojem je sačma i dalje bila u stopalu kako prenosi turski portal "Aa.com.tr", rekao je da će otići u bolnici "sad kad se situacija malo smirila".

Drugi svedok napada ispričao je medijima da je ubica bio naoružan automatskim oružjem.

"Zvučalo je poput petardi, onda smo shvatili da su to pucnji", rekao je taj svedok, dodajući da je napadač "divlje pucao sa automatskim oružjem" pre nego što je policija stigla i otvorila vatru.

Barovi i restorani bili su puni mušterija u vreme pucnjave. Još jedan svedok, Evelin, opisala je trenutak kad su ljudi počele da beže nakon što su čuli pucnje.

"Iznenada je počela pucnjava, isprva nismo znali šta je to... Onda se opet čula pucnjava, ali bliže, pa smo počeli da bežimo", ispričala je ona za AP.

"Nismo znali da li bežimo u pravom smeru, naišli smo na hotel i tamo se sakrili."

Najmanje četiri osobe su ubijene - dva muškarca i dve žene - a 17 ih je ranjeno u terorističkom napadu u Beču, od čega šestoro teže. Jedan od napadača je ubijen, u toku je potraga za ostalima. Nekoliko napadača sa puškama je targetiralo šest lokacija u centru Beča sinoć oko 20.00, rekla je policija.

Portparol policije Harald Seres rekao je da policija polazi od toga da je bilo maksimalno četiri napadača, ali ukazuje da je istraga u toku. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer saopštio je noćas da je jedan napadač, koji je izveo teroristički napad u Beču, ubijen, a da policija trenutno traga za najmanje jednim saučesnikom, prenosi Tanjug.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je rekao da je i vojska razmeštena u Beču u okviru antiterorističke operacije.

Pre nego što je došlo do terorističkog napada u Beču, u kojem je ubijeno troje ljudi, na Instagramu se pojavila slika džihadiste sa vrlo sličnim oružjem kakvo je imao i bečki terorista.

Austrijska policija je objavila identitet ubijenog teroriste, a nemački "Bild" javlja kako istražitelji sumnjaju da se radi o osobi čija je slika objavljena na Instagramu.

Napadač je prilikom napada nosio i nešto što je izgledalo kao pojas s eksplozivom, ali pokazalo se da se radi o lažnom eksplozivnom pojasu.

Svedoci napada su ranije rekli da su napadači ciljano pucali na okupljene ljude ispred kafića. Napad se dogodio u "Bermudskom trouglu", delu Beča u kojem se nalazi sinagoga, ali i brojni kafići koji su sinoć bili odlično posećeni, jer su mnoge Bečlije iskoristile poslednju priliku da se druže, pred drugo "zaključavanje" i zatvaranje ugostiteljskih objekata.