Svijet

OTKRIVENA NOVA SMRTONOSNA BOLEST: Napada muškarce, a evo koje simptome izaziva!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Naučnici otkrili novo genetsko oboljenje koje napada muškarce!

Izvor: Guliver/Getty Images/Evgeniia Medvedeva

Naučnici sa američkog Nacionalnog instituta zdravlja otkrili su novu bolest pod nazivom veksas, koja izaziva simptome poput krvnih ugrušaka u krvnim sudovima, učestalu groznicu, probleme sa plućima, a kod čak 40 odsto pacijenata dolazi do smrtnog ishoda!

Oni su do ovog otkrića došli grupišući ljude koji su imali iste simptome, a zatim su tražili biološko objašnjenje za to, analizirajući više od 2.500 genetskih varijacija koje bi mogle da imaju veze sa ovim simptomima.

"Imali smo mnogo pacijenata koji imaju nedijagnostikovana zapaljenjska stanja", kaže dr Dejvid Bek, vodeći autor istraživanja.

"Tada smo došli na ideju da istraživanje krenemo obrnutim putem. Umesto da počnemo od simptoma, počeli smo od liste gena. Zatim smo izučili genetiku pacijenata sa nedijagnostikovanom bolešću da vidimo kuda će nas to odvesti".

Koristeći ovaj metod, naučnici su utvrdili da je reč o sredovečnim muškarcima koji imaju genetsku mutaciju UBA1.

Stručnjaci smatraju da ova bolest napada samo muškarce jer je povezana sa X hromozomom, kojeg muškarci imaju samo jedan. Žene imaju dodatni X hromozom i smatra se da ih to u ovom slučaju štiti.

Otkako je ovo istraživanje objavljeno, otkriveno je još 25 pacijenata sa ovom bolešću, a autori studije očekuju da ih bude i više.

Tagovi