Svijet

METEOROLOZI OBJAVILI DUGOROČNU PROGNOZU ZA ZIMU: Da li nam dolazi LEDENO DOBA?

Autor Lana Stošić Izvor mondo.rs

Evropa bi i ove godine mogla da ima relativno blagu zimu, uprkos uslovima La Ninje koji obično donosi hladnije vreme severnoj hemisferi, saopštila je danas kompanija Veder u prognozi za predstojeću zimu.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Poslednjih sedam godina nismo imali hladne zime, posebno na severu Evrope, navela je kompanija Veder, preneo je Rojters. 

"Najnoviji klimatski model podseća na poslednjih sedam zima i podrazumeva još jednu vlažnu i vetrovitu zimu širom severa Evrope, uprkos La Ninji", izjavio je glavni meteorolog kompanije Veder Tod Kravford.

"I uz relativno toplu trenutnu prognozu, očekujemo da neće biti poput prošlogodišnje rekordno tople u većini zemalja regiona", dodao je on.

I poznati svetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu.

Odmah na početku prognoze pišu da zemlje širom Evrope doživljavaju novi talas koronavirusa, što je podstaknulo nova ograničenja.

Kako godišnja doba prelaze iz jeseni u zimu, predviđa se da će se primarni trag oluja širom Evrope pomerati prema jugu, a brojne oluje će se kretati nad južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana.

“Mislim da će, u poređenju s onim što smo videli ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj, biti puno olujnije”, rekao je Reppert.

Neki od većih gradova u Evropi koji bi ove zime mogli doživeti olujne uslove uključuju Lisabon u Portugalu, Madrid i Barselonu u Španiji, Nicu i Francuskoj kao i Rim, Atinu i Bukurešt.

Oluje će, piše AccuWeather, ugroziti živote i imovinu u celom regionu.

Oluje koje se razvijaju po ovom obrascu, kaže meteorolog, mogu potrajati dugo pre nego što se presele iz Španije u Italiju, preko Balkana do Turske ili Ukrajine.

Polako napredovanje ovih oluja rezultiraće povećanim rizikom od poplava posebno u severnoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Poplave su već postale problem u delu južne Evrope tokom jeseni kada je oluja Alex pogodila region, uzrokujući velike poplave i klizišta. Najmanje dve osobe su poginule.

Južni olujni trag širom Evrope ove zime takođe će povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom u Hrvatskoj.