Svijet

DA LI ĆE TRAMP POVUĆI VOJSKU S KOSOVA? Do sada nije započeo ni jedan novi rat, želi armiju nazad u Americi

Autor Ana Božović Izvor mondo.rs Izvor sputnjik

Izbjegao je i eskalaciju ratova u kojima je vojska SAD ostala upletena, a uoči izbora najavljuje i da će otići i nekoliko koraka dalje.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Prije četiri godine Donald Tramp je Amerikancima obećao da će im vojsku vratiti kući. Nije uspio u tome. Ali je, za razliku od svih svojih prethodnika otkako je trijumfalno objavljen dolazak novog svjetskog poretka američke hegemonije, uspio da ne započne ni jedan novi rat. A sada ponovo najavljuje da će vojsku da povuče nazad u SAD.

„Ostatak naših hrabrih vojnika u Avganistanu treba da se vrati kući do Božića“, tvitovao je iznenada prošle nedelje, da bi nekoliko dana kasnije mediji prenijeli da je Donald Tramp svojim glavnim savjetnicima rekao da želi da povuče američku vojsku i iz Somalije.

Povlačenje s Kosmeta

„Ukoliko bi se s vlasti u Prištini povukla ratnohuškačka garnitura bivših komandanata terorističke OVK, i uz razvoj ekonomske saradnje u okviru 'mini Šengena', nije nezamislivo ni povlačenje američke vojske s Kosmeta, jer bi ona tu postala nepotrebna“, vjeruje profesor Vojne akademije Ilija Kajtez.

„Ako se uz to napravi i konsenzus među velikim silama, tako što bi se one saglasile da ne dozvole eskalaciju krize na ovim prostorima, i ako bi se reafirmisala uloga međunarodnog prava i Ujedinjenih nacija pošto se Evropska unija pokazala kao nesposobna, može doći do povlačenja američkih trupa iz naše južne pokrajine“, pretpostavka je diplomate Zorana Milivojevića.

No osnovni preduslov za ovakav razvoj događaja jeste, naravno, da Tramp osvoji drugi predsjednički mandat na predstojećim izborima, ali i da uspije da se izbori sa unutrašnjim opstrukcijama kakve su obilježile njegov dosadašnji mandat.

A to neće biti ni malo jednostavno, jer, „ako imate toliki vojni budžet – preko 800 milijardi dolara – logično i prirodno je da on traži rat. Povlačenje, otuda, predstavlja veliku kontradikciju, i zato treba očekivati žestoki sukob između vojno-industrijskog kompleksa i Trampove spoljnopolitičke orijentacije“, ukazuje Ilija Kajtez, ali zaključuje: „Ipak, sama logika procesa koji se odvijaju u svijetu Americi nameće potrebu za povlačenjem. I to se neće promijeniti ni ako pobedi Džo Bajden. Uostalom, da je mogao, i Tramp bi se širio dalje po svijetu umjesto što se povlači...“

Tagovi