Svijet

RIBARI UHVATILI KRVOLOČNOG MUTANTA: Naučnike šokirao prikaz rijetke DVOGLAVE ajkule! (VIDEO)

Autor Ana Božović Izvor Daily Mail

Nitin Patil je pecao u vodama zapadne Indije odatkle je iz dubina izvukao ajkulu mutanta, i dalje živu.

Izvor: YouTube/Printscreen/PatrynWorldLatestNew

Ne shvatajući koliko je ovo stvorenje rijetko, Patil je iskoristio priliku da uslika par fotografija, a onda ju je vratio nazad u vodu.

U pitanju je bila novorođena dvoglava ajkula.

"Ne jedemo tako male ribe, naročito ajkule, pa sam samo pomislio da je sve to čudno, ali odlučio da je ipak bacim nazad u vodu", rekao je on, prenosi "Daily Mail".

"Nikada nismo vidjeli nešto takvo. Vjerujemo da je možda u pitanju dvoglavo mladunče neke veće ajkule", rekao je drugi ribar Umeš Palekar.

Doktor KV Akileš in Instituta za istraživanje morskog svijeta, sjetio se samo još dva slučaja kada su ovakva stvorenja nađena.

"U pitanju je velika rijetkost za Indiju. Slična dvoglava ajkula je prijavljena u Gujaratu 1964. godine i još jedna 1991. godine u Karnataku. Druge su možda viđene, ali nisu fotografisane", istakao je on, piše Daily Mail.

Naučnici vjeruju da razni faktori mogu da utiču na to da ajkula mutira na ovaj način.

"Ovakva otkrića su toliko rijetka da je teško da se nađe uzrok ove anomalije", istakao je morski biolog Svapnil Tandel i dodao:

"Mogu biti genetski ili metabolički poremećaji, virusi, zagađenje i mnogi drugi razlozi".

Šta god da je uzrok, doktor Akileš smatra da šanse za preživljavanje ove ajkule nisu velike.

"Oko na jednoj glavi je izdeformisano i ima dva frontalna leđna peraja. Male su šanse da preživi. Sve slične dvoglave ajkule su bile ili embrioni ili novorođenčad", zaključio je on.

Dvoglava ajkula
Izvor: YouTube/PatrynWorldLatestNew

Tagovi