Svijet

PREDSEDNIK AZERBEJDŽANA PROVOCIRA JERMENIJU: Neka zahvale PUTINU što ih je spasila Rusija!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Rat se ne vodi samo na frontovima...

Izvor: Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozvao je danas premijera Jermenije Nikolu Pašinjana da zahvali ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za spas njegove zemlje.

"Kada nam je Pašinjan postavio ultimatum, kada je uvredio osećanja Azerbejdžanaca, on je trebalo da bude kažnjen za to. Mi smo to uradili. I neka samo zahvali Putinu što je Rusija još jednom spasila Jermeniju", rekao je Alijev u intervjuu za RBK.

On je naglasio da Azerbejdžan više puta obraćao Moskvi sa molbom da utiče na Jermeniju koja, kako navodi, "100 odsto" zavisi od Rusije.

"Rusija, kao naš sused i zemlja koja ima zajedničku istoriju i sa Azerbejdžanom i sa Jermenijom, naravno, igra posebnu ulogu. Ona se zasniva i na istoriji i na saradnji naših naroda, kao i na težini i ulozi Rusije u svetu i, svakako, u našem regionu", naglasio je Alijev.

Jedinice vojske samoproglašene republike Nagorno-Karabah dobile su naređenje da obustave vatrena dejstva, a naređenje je došlo nakon sporazuma koji su u Moskvi postigli ministri spoljnih polsova Azerbejdžana i Jermenije.

Ipak, i nakon dogovorenog mira, obe strane optužuju jedna drugu da krše dogovor i uporno nastavljaju napade, iako je mir stupio 10. oktobra u 12 sati po lokalnom vremenu.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.