Svijet

PREŽIVELI SMO NAJGORI DAN, ŠTA JE SLEDEĆE? Katastrofa, broj novozaraženih u 24h se duplirao u Evropi

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Za mesec dana se situacija drastično promenila!

Izvor: Tanjug/AP/Luca Bruno

Svetska zdravstvena organizacija prijavila je do sada najveći dnevni porast slučajeva pandemije od korona virusa – u četvrtak je širom sveta zabeleženo 338.779 slučajeva virusa. Prethodni rekord zabeležen je 2. oktobra i iznosio je 330.340.

Ovoj crnoj statistici najviše je doprinela Evropi koja je u četvrtak zabeležila 96.996 slučajeva, što je najveći dnevni porast na kontinentu od početka pandemije.

Dnevni broj novih slučajeva u Evropi gotovo se udvostručio između 1. avgusta i 1. septembra, sa oko 17.000 dnevno na 31.000. Brojke su se potom ponovo udvostručile između septembra i oktobra, sa 31.000 na oko 60.000 dnevno.

Ova alarmantna statistika navela je vlade da uvedu mere lokalnih karantina, oraničenje rada lokala i strožije propise o nošenju maski u pokušaju suzbijanja infekcija. Posebno zabrinjava to što treći talas zvanično još nije počeo. I dalje se ne zna šta će se desiti kada se sretnu korona i sezonski grip.

Najgori dan od početka pandemije

Četvrtak je verovatno bio dan u kome je najveći broj zemalja na Starom kontinentu prijavio najviše novozaraženih od početka pandemije. Posebno zabrinjavajuće je bio u našem regionu, u centralnim i istočnim delovima Evrope.

Rekordne brojke u četvrtak su zabeležile Hrvatska, Albanija, Slovenija, BiH, Rumunija, Bugarska, Severna Makedonija, Austrija, Slovačka, Češka, Ukpajina, Poljska, Holandija i Portugal. Francuska se vrti oko rekordnih 18.746 slučajeva zabeleženih u sredu.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.