SVE OKO NJEGA SE RUŠILO

FOTOGRAFIJE ČUDA IZ NAGORNO KARABAHA KRUŽE MREŽAMA: Sjedio u crkvi kad je udarila raketa, spasila ga BIBLIJA

Autor Ana Božović Izvor Telegraf

Momak je sjedio u crkvi kada je uslijedila eksplozija, a Biblija je zaustavila geler.

Izvor: Facebook/Printscreen/@ArayikHarutyunian

Jedan mladić navodno je pukom srećom preživio granatiranje Crkve Hrista spasitelja u Nagorno Karabahu. Njega je, naime, spasla Biblija, tako što je zadržala geler koji bi nesrećnog vjernika sigurno ubio.

Mladić je sjedio juče u crkvi kada je uslijedio raketni napad koji su navodno izvršile snage Azerbejdžana. U rukama je držao Bibliju u koju se zario geler, dok se oko njega sve rušilo.

Društvenim mrežama kruže fotografije mladića koji leži u bolničkoj postelji, kao i fotografije Svetog pisma čije su strane poderane.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Podsjetimo, Crkva Svetog Hrista Spasitelja, poznata kao Gazančecoc, obilježje Šušija, gotovo je uništena u jučerašnjem napadu. Crkva je građena od 1868. do 1887. i sjedište je eparhije Nagorno-Karabaha Jermenske apostolske crkve i odolijevala je svim sukobima u Karabahu u poslednje tri decenije.

Ono što je zanimljivo jeste da, iako je crkva pretrpjela velika oštećenja, nijedna ikona koja visi na zidu nije pala, a i mozaici su ostali neoštećeni.

Podsjetimo, borbe u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra, a Azerbejdžan i Jerevan se međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, dok je u Azerbejdžanu uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

Odnosi između dvije nekadašnje sovjetske republike zategnuti još od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koju je međunarodna zajednica priznala kao dio Azerbejdžana.

Konfliktu se ne još ne vidi kraj, a donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se straži hitno povlačenje jermenskih trupa sa te teritorije Azerbejdžana, koju većim dijelom nastanjuju Jermeni. Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država.