NEVJEROVATNO OTKRIĆE

U PEPELU POMPEJE ISKOPAN ČOVJEK: Kad su naučnici vidjeli kako mu izgleda MOZAK ostali su bez objašnjenja

Autor Ana Božović Izvor Telegraf.rs

Zahvaljujući erupciji vulkana i brzom zagrijavanju i hlađenju, mozak žrtve pretvorio se u staklo.

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Nirut Punshiri

Tim naučnika koji je radio na ostacima čovjeka pronađenim u Herkulanumu, gradu koji je bio sravnjen sa zemljom u erupciji Vezuva 79 g. n. e., zabilježio je još jedno nevjerovatno otkriće. Naime, prilikom erupcije njegova lobanja se toliko velikom brzinom zagrejala, a potom ohladila, da mu je mozak pretvoren u crno staklo, javlja Ars Technica reports.

Sada, nakon brojnih analiza, naučnici tvrde da su žrtvi erupcije sačuvane i moždane ćelije, što je nevjerovatno otkriće, s obzirom na to da mozak ubrzano truli nakon smrti.

Inače, ostaci su pronađeni još 1960. godine, ali tek su naučnici prije nekoliko godina shvatili da je 25 godišnjem mladiću koji je iskopan, očuvan i mozak.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

"Otkriće moždane mase kod pra čovjeka je veoma neobično, ali ono što je još rijeđe jeste to da su nervne strukture ostale i posle 2.000 godina", kažu naučnici.

Podsjetimo, Herkulanum (bio je antički grad u Kampaniji koji je nestao prilikom erupcije vulkana Vezuva 24. avgusta 79. godine. Prema legendi, osnovao ga je Herkul, a na njegovom mjestu sada stoji italijanski grad Erkolano.

Grad je više od 1600. godina stajao prekriven pepelom, a do njegovog pronalaska dolazi 1709. godine. Detaljna iskopavanja su započeta iste godine, ali ni do danas nisu završena. Tokom iskopavanja 1981. godine, pronađeni su ostaci samo 150 ljudi, jer se smatra da se većina stanovnika na vrijeme evakuisala.

Prilikom iskopavanja su pronađene razne umjetnosti, ali i biblioteka. Jedna od lepših biblioteka koja je ovdje pronađena je takozvana Vila papirusa.

Tagovi