Svijet

SAOPŠTENO KADA BI TRAMP MOGAO DA IZAĐE IZ BOLNICE: Nadamo se da bi mogao da bude otpušten!

Autori Aleksandar Nastevski mondo agencije

Zdravstveno stanje američkog predsjednika Donalda Trampa, zaraženog korona virusom, nastavlja da se poboljšava i sjutra bi mogao da izađe iz bolnice, saopštili su ljekari.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Predsjednik Tramp mogao bi sjutra da bude otpušten iz bolnice, jer se osjeća bolje, saopštio je predsjednikov medicinski tim na konferenciji za novinare ispred vojne bolnice Volter Rid.

Rečeno je i da je Tramp juče dobio deksametazon nakon drugog "prolaznog" pada nivoa kiseonika u krvi. U petak je nivo bio na 94 posto, a juče na 93 posto.

Trampov nivo kiseonika dva puta je opao od kad ima simptome zaraze, ali se bolje osjeća i nema visoku temperaturu, izjavio je doktor Šon Konli iz vojne bolnice.

Ljekari nisu mogli da kažu da li je i juče primao kiseonik. Sada mu je nivo kiseonika 98 odsto, rekao je doktor Konli.

"Trampovo stanje se popravlja, ne žali se na respiratorne probleme", rekao je član ljekarskog tima.

Doktor Ben Garibaldi kaže da je plan da Tramp bude danas van kreveta, da jede i pije.

"Ako nastavi da se osjeća dobro kao danas nadamo se da će moći da bude otpušten sutra da bi u Bijeloj kući mogao da nastavi liječenje", rekao je on.

Tramp (74) sada prima "deksametazon" - lijek iz porodice kortikosteroida koji se koristi za liječenje težih slučajeva KOVIDA-19, rekli su ljekari.

Američki predsjednik je u petak helikopterom odveden iz Bijele kuće u bolnicu pošto je pozitivno testiran na korona virus kojim je zaražena i njegova supruga Melanija.

Agencija AP je javila da su ispred bolnice Trampove pristalice sa zastavicama iz njegove predizborne kampanje, a s razglasa emituju pesmu "God Bless the U.S.A.".