Svijet

ERDOGANOVI AVIONI UČESTVOVALI U NAPADU! Najsavremenije naoružanje turske vojske na strani Azerbejdžana

Autor Tamara Sekulović Izvor mondo.rs

Ankara umešala prste u rat između Jermenije i Azerbejdžana, tvrdi Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Den ProHD

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

Arutjunjan je takođe naveo i da je tokom napada desetine jermenskih vojnika poginuli, a pored toga, poginuli su i civili.

"Desetine vojnika je poginulo, na desetine je ranjeno. Povređeni su i civili, a i među građanima ima ubijenih", rekao je predsednik tokom obraćanja javnosti.

Što se tiče situacije na terenu, Arutjunjan je konstatovao da su pojedini položaji izgubljeni i to uglavnom na južnom krilu i u pravcu grada Tališ.

Redžep Tajip Erdogan je prethodno otvoreno pružio podršku Azerbejdžanu i pozvao svet da se "stane na put Jermeniji", koju smatra glavnim krivcem za narušavanje mira.

I druge zemlje su zauzele strane.

Jermenija i Azerbejdžan dugo su u sukobu zbog otcepljenog azerbajdžanskog većinski jermenskog regiona Nagorno-Karabaha, granični sukobi pojačali su se proteklih meseci, a jutros su eskalirali.