Svijet

AMEBA KOJA JEDE MOZAK: Smrtonosna bakterija se širi česmovačom, alarmantna situacija u SAD!

Autor Lana Stošić Izvor sputnjik

Mikrob naeglerija fowleri, poznata i kao “ameba koja jede mozak”, širi se česmovačom u okolini Hjustona, upozorile su vlasti u Teksasu i pozvale građane da ne koriste vodu iz vodovoda, piše Sputnjik

Izvor: MONDO/gif

Komisija za kvalitet životne sredine Teksasa upozorila je lokalne vlasti o mogućoj kontaminaciji vodovoda u nekim djelovima Hjustona smrtonosnom bakterijom.

Građani su upozoreni da ne koriste vodu, osim za ispiranje wc šolja.

Pogođene su oblasti Hjustona u kojima živi oko 120.000 stanovnika, jedna velika fabrika sa više od 4.000 zaposlenih, te zatvor u kome boravi 2.345 zatvorenika.

Upozorenje je na snazi sve dok vodovodni sistem koji je kontaminiran ne bude ispran i dak nove analize ne pokažu da je voda ponovo bezbjedna, ali su lokalne vlasti navele da nije jasno dokle će to trajati.

Ova ameba živi u toplim jezerskim i rečnim vodama, najviše je ima na jugu SAD.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/ Dr_Microbe

 Ukoliko voda kojom je kontaminirana uđe kroz nos, ameba može da uđe u mozak i izazove oštećenje njegovog tkiva, zbog čega je i dobila ime “ameba koja jede mozak”.

Infekcija je gotovo u potpunosti smrtonosna, budući da je stepen preživljavanja, prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, tek oko tri odsto.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/ Dr_Microbe

Trenutno lijek ne postoji, primjenjuje se samo eksperimentalni medikament koji usporava propadanje moždanog tkiva.

Tagovi