Svijet

PUTINU NOBELOVA NAGRADA ZA MIR? Ovo nije prvi put da je ruski predsjednik u igri za prestižnu nagradu

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruski pisac Sergej Komkov predložio je Vladimira Putina za Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski pisac Sergej Komkov objavio je danas da je predložio predsjedika Rusije Vladimira Putina za Nobelovu nagradu za mir.

Pisac je ovo saopštio na konferenciji za novinare pod nazivom "Kandidatura ruskog predsjednika Vladimira Putina za Nobelovu nagradu za mir, za 2021. godinu" a koja je emitovana na Jutjub kanalu "Rosbalt".

"Proces nakon podnošenja moje prijave Nobelovom komitetu već je započeo! I niko ne može da ga zaustavi?, napisao je Komkov na svom Fejsbuk nalogu.

Inače, po njegovim riječima, kandidaturu Putina uputio je još 9. septembra a 10. ju je primio Nobelov komitet mira u Oslu.

Ovo nije prvi put da Komkov nominuje Putina za Nobela. To je učinio i 2014. godine, a tada je, kako kaže, bio inspirisan Putinovom ophođenju prema situaciji na Bliskom istoku i u Siriji.

Sergej Komkov je pored nominacije Putina za Nobelovu nagradu, osudio nominovanje za istu Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog političara koji se uspješno oporavlja od navodnog trovanja, kao i kandidatkinju za predsjednicu Bjelorusije Svetlanu Tihanovskaju, navodeći da ne zna kojim zaslugama su oni zaslužili nominaciju, pogotovo osvrćući se na Tihanovskaju koja je, nakon neuspjeha na izborima, pozivala na nerede u Bjelorusiji.