HAOS

NOVE POTRESNE SCENE IZ MINSKA: Žene plaču, policija mlati!Privedeno oko 100 demonstranata (VIDEO,FOTO)

Autor Sandra Krstanović Izvor mondo.rs

Među nekoliko desetina demonstranata uhapšenih danas na protestima u Minsku, našla se i čuvena opoziciona aktivistkinja Nina Baginska.

Protesti u Minsku
Izvor: Tanjug//TUT.by

Policijski službenici blokirali su put demonstrantima, a reporteri TAS-a koji izveštavaju sa protesta procjenuju da je uhapšeno oko 100 ljudi.

Nina Baginska, 73-godišnja opoziciona aktivistkinja, poznata je po aktivnom učešću na protestima u Bjelorusiji tokom proteklih nekoliko godina.

 Na jednoj lokaciji ispred tržnog centra, žene su bile okružene bezbjednosnim snagama u zelenim uniformama i izvikivale su: "Samo kukavice tuku žene!".

Rojters prenosi da je, prema izjavama očevidaca, uhapšeno na desetine demonstranata koji su se nakratko potukli sa policijom.

Protesti u Belorusiji
Izvor: YouTube/ euronews (deutsch)

Pripadnici organa reda su im nakon toga blokirali put i počeli da hapse okupljene građane, među kojima je uglavnom bilo žena.

Bjelorusija je održala predsjedničke izbore 9. avgusta, a prema konačnim rezultatima bjeloruske Centralne izborne komisije 14. augusta sadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko dobio je 80,1 odsto glasova.

Odmah po objavljivanju prvih rezultata uslijedili su višednevni nemiri širom zemlje, a na demonstracijama je poginuo jedan čovjek.

Protesti u Belorusiji
Izvor: YouTube/ TASS

U prvim danima protesta demonstranti su se sukobili sa policijom i tada je 6.000 ljudi privedeno, a desetine građana i policajaca su povrijeđene.