Svijet

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Tresla se omiljena turistička destinacija!

Autor Sandra Krstanović Izvor Tanjug

Snažan zemljoters jačine 5,4 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas grčko ostrvo Krit.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/PeterHermesFurian

Atinski Institut za geodinamiku saopštio je da se zemljotres dogodio u 16.28 na dubini od 40,5 kilometara, 20 kilometara jugozapadno od Arvija, preneo je Rojters.

Vatrogasna služba i policija su saopštile da nisu primile pozive za pomoć niti izveštaje o pričinjenoj materijalnoj šteti.

Podsetimo, oluja pod nazivom Janos, koja je danas pogodila zapad Grčke, obarala je drveće i donela kiše koje su poplavile ulice gradova u tom delu zemlje, a na jonskim ostrvima Kefalonija, Zakintos i Itaka došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom.

Na Kefaloniji nema povređenih, ali je nevreme izazvalo materijalnu štetu na kućama, transportnoj infrastrukturi i objektima za snabdevanje vodom, a slične su posledice na Zakintosu i Itaki.

Janos, koji je oko podneva stigao do Peloponeskog poluostrva, slabiji je nego što je isprva procenjeno, a za nekoliko časova bi trebalo da dodatno oslabi i potom krene ka jugu.

Kako tvrde nadležni, on bi mogao da pogodi i centralnu Grčku, gde se očekuju obilne kiše, i da tokom sutrašnjeg dana dospe do šireg područja Atine.