Svijet

KINA ISPALILA DVE RAKETE KAO UPOZORENJE AMERICI! Ne pokušavajte da nas špijunirate

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Narodnooslobodilačka armija Kine ispalila je projektile u Južno kinesko more.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Kako kineski mediji prenose, u pitanju je jedna od najvećih provokacija SAD i Kina je bila primorana da reaguje.

"Ispaljene su dve rakete srednjeg dometa uključujući i jednu namenjenu za razaranje nosača aviona. One su lansirane u Južno kinesko more kao upozorenje i odgovor na američku provokaciju" rekao je izvor iz Narodnooslobodilačke vojske prenosi South China Morning Post.

Ovaj potez usledio je nakon što je Amerika poslala svoje špijunske avione U2 u zabranjenu vazdušnu zonu Kine bez dozvole i to za vreme vojne vežbe u Bohajskom moru.

Ovim potezom podigle su se tenzije na globalnom nivou, a izvor kineskog lista rekao je kako je ovo Kinin odgovor na pretnje.

"Ne želimo da komšijske zemlje budu zbunjene ovim potezom, ništa nije usmereno protiv njih. Ovo je naš odgovor na pretnje koje stižu iz Amerike kao i sve veći broj njihovih vojnih aviona i brodova u Južnom kineskom moru.

Song Žoping, vojni analitičar iz Hon Konga, ocenjuje ovaj potez kao jasnu poruku Americi.

"Amerika konstantno testira kinesko strpljenje po pitanju problema vezanih za Taivan i Južno kinesko more. Upravo to je bio razlog da Kina pošalje jasan signal Vašingtonu da čak ni njihovu nosači aviona nisu zaštićeni na moru u blizini kineske granice.

Pored nosača aviona, u neposrednoj blizini Kine nalazi se veliki broj američke ratne mornarice kao i avijacije. 

Ministar odbrane Kine i dalje se nije oglasio po ovom pitanju.

Tagovi