Svijet

OBOREN AMERIČKI AVION PUN DROGE! Uletio ILEGALNO u vazdušni prostor

Autor Jovana Raičević Izvor sputnjik

I dalje smo u stalnoj pripravnosti, nadgledamo naš vazdušni prostor kako bismo spriječili da se koristi za nezakonitu trgovinu drogom iz Kolumbije - navode zvaničnici

Izvor: Tanjug/AP

Vojska Venecuele oborila je avion registrovan u Sjedinjenim Američkim Državama koji je prevozio drogu, objavio je ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol.

On je na svom Tviteru napisao da se to dogodilo u utorak, a avion je oboren nakon ilegalnog ulaska u venecuelanski vazdušni prostor u provinciji Zulia, u blizini granice sa Kolumbijom.

Kako je rekao, nakon što su ilegalnu letjelicu otkrili radari Sveobuhvatne vazdušno-kosmičke odbrane, oružane snage Venecuele su aktivirale sve protokole utvrđene Zakonom o kontroli sveobuhvatne odbrane vazdušnog prostora.

"I dalje smo u stalnoj pripravnosti, nadgledamo naš vazdušni prostor kako bismo spriječili da se koristi za nezakonitu trgovinu drogom iz Kolumbije, koja je najveći proizvođač kokaina na svijetu", napisao je Reverol.

Incident od utorka drugi je od 8. jula, kada su borbeni avioni uništili još jedan avion sa američkim registracijskim brojem dok je ulazio u vazdušni prostor Venecuele, a mjesec dana prije toga, vojska je uništila još jedan privatni avion krcat drogom, prenosi portal Sputnjik.

Kako se navodi, vojska Venecuele je opremljena najnovijom ruskom vojnom opremom, uključujući PVO sistem S-300, koji ima radar velikog dometa, kao i borbeni avioni Suhoj Su-30, koje je ta država kupila prije nego što je Vašington stavio embargo na prodaju vojne opreme Karakasu dvehiljaditih godina.