Svijet

SRAMOTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Čak dve trećine mladih Amerikanaca ne zna da je u holokaustu ubijeno 6 miliona Jevreja

Autor Lana Stošić Izvor Klik.ba

Generacija milenijalaca i generacija Z u koju spadaju osobe od 18 do 39 godina, njih 48 odsto, nisu znale da navedu nijedan logor iz Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug/Devon Ravine/Northwest Florida Daily News via AP

Da je holokaust bio mit ili da se preteruje kada se govori o njemu veruje skoro četvrtina ispitanika ili 23 odsto u SAD.

Za holokaust definitivno nije čuo ili ne misli da je čuo jedan od osam ispitanika ili osam posto.

Više od polovine, tačnije 56 posto, izjavilo je da je videlo simbol nacizma na društvenim mrežama ili u svojim zajednicama.

Skoro polovina ispitanika ili 49 posto potvrdili su da su videli objave na društvenim mrežama kojima se poriče holokaust ili kojim se iskrivljuju činjenice o njemu.

"Rezultati istraživanja su šokantni i tužni i pokazuju zašto preživele žrtve holokausta moraju govoriti o njemu. Moramo shvatiti zašto nam ne ide dobro u obrazovanju mladih o holokaustu i lekcijama iz prošlosti. Ovo nam treba biti znak za uzbunu i pokazatelj kako nadležni treba da reaguju", rekao je predsednik institucije koja se bavi ovim pitanjem u Nemačkoj Gideon Tayler.

Studijom su mladima postavljena sledeća pitanja: da li su mladi sigurno čuli za holokaust, mogu li imenovati jedan logor i da li znaju da je ubijeno šest miliona Jevreja.

Od svih ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama njih 63 odsto nije znalo da je u holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja, a 36 posto ih je mislilo da je ubijeno dva miliona ili manje. Njih 11 odsto je smatralo da su Jevreji izazvali holokaust.

Većina ispitanih, 65 posto, smatra da obrazovanje o holokaustu mora biti obavezno u školama.

Podaci su prikupljeni na osnovu 1.000 intervjua, a savezne države u kojima je sprovedeno istraživanje su odabrane metodom slučajnog odabira.