Svijet

OTKRIVEN ŽIVOT NA JOŠ JEDNOJ PLANETI?! Ovo je znak da nismo sami?

Autor Jelena Stokić Izvor mondo.rs

Na Veneri su otkriveni mogući znaci života.

Planete
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/dottedhippo

Istraživači su primijetili fosfin u atmosferi planete u komšiluku, nagovještavajući da je on možda dom vanzemaljskog života.

Otkriće nije direktno posmatranje života na drugoj planeti, ali sama količina fosfina na Veneri ne može se objasniti bilo kojim poznatim postupkom, što navodi istraživače da sugerišu da je to znak vanzemaljskog života u našem Sunčevom sistemu.

Na Zemlji, fosfin je jedan od najneugodnijih i najotrovnijih gasova koji postoji, sa mirisom trule ribe i koji se nalazi na mjestima kao što su sluz u jezeru i pingvinski izmet. Iako se pravi kroz neke industrijske procese, stvaraju ga i anaerobni organizmi, poput bakterija i mikroba.

Kao takav, smatra se da je to izvrstan "biopotpis" , odnosno pokazatelj života. Stručnjaci su u prošlosti sugerisali da bi otkriće fosfina u velikim količinama na drugim stjenovitim planetama bilo određeni pokazatelj života vanzemaljaca - a sada je pronađeno na Veneri.

Površina Venere je vruća i kisela, pa bi uslovi na zemlji otežali bilo kakav život. Ali okruženje je u svojim gornjim oblačnim palubama, smatra se da je više naseljivo - oko 35 milja gore, uslovi su umjereniji.

Tamo se smatra da se može naći gas. Ti oblaci su toliko kisjeli da bi brzo uništili bilo koji fosfin, što znači da ga nešto mora aktivno stvarati, a količina pronađenog gasa je takva da se ne može lako objasniti na bilo koji drugi način.

Međunarodni tim istraživača predvođen Džejn Grejvs sa Univerziteta u kardifu izvijestila je o ovom otkriću u članku "Gas fosfin u oblacima Venere", objavljenom danas u "Nature Astronomi."

Upozoravaju da ne postoji način da se sa sigurnošću zna šta znače nalazi, zaključujući u tom radu da otkrivanje "nije robustan dokaz za život, samo za anomalnu i neobjašnjivu hemiju", te da će biti potrebno da se zna dalji rad za izvjestan.

"Ili se fosfin proizvodi nekom vrstom hemijskog ili geološkog procesa za koji niko ne zna - ili bi mogao postojati biološki razlog",  rekla je Emili Drabek-Maunder, astrofizičarka iz Kraljevske opservatorije u Griniču i autorka na papiru.