Svijet

ISPRAVKA: Netačne tvrdnje u tekstu o PCR testiranju na korona virus

Autor Ana Božović Izvor Kurir

Ispravljamo netačne informacije u tekstu.

Izvor: Guliver/Getty Images/Juliano703

Više portala u regionu, među kojima i naš, prenelo je tekst o navodnoj nepouzdanosti PCR testova na korona virus.

Autorski članak hrvatske doktorke Lidije Gajski, koja je iznela netačne tvrdnje o navodnoj prevari vezanoj za testiranje na korona virus, preneli smo ali ga ovom prilikom demantujemo.

U tekstu se navodilo da PCR test nije validan i da su "naučnici pod pritiskom činjenica priznali da daje veliki broj lažno pozitivnih rezultata". U tekstu su se nalazile i netačne tvrdnje o zaraznosti samog virusa kod pozitivnih.

Autorka je navela i da PCR "nije predviđen za potvrdu uzročnika infektivne bolesti", te da su "epidemiološke i druge mere za sprečavanje širenja virusa SARS-CoV-2 bile suvišne".

Činjenica je da PCR test može da detektuje prisustvo virusa i kod osoba koje su prebolele infekciju, koje će biti pozitivne ali ne moraju biti i zarazne u trenutku testiranja. Naučnici u citiranim člancima izrazili su zabrinutost oko toga da li su rezultati PCR testa praktičan način informisanja testiranih i pozitivnih o sledećim koracima, kao što je samoizolacija.

PCR test utvrđuje prisustvo virusa, u određenom broju amplifikacijskih ciklusa. Ako ih je potrebno više to znači da je virusno opterećenje malo ili da se radi o ostacima neživih delova virusa. U oba slučaja će test biti pozitivan ali u drugom ne mora nužno da znači da je osoba i zarazna.

Rezultati su binarni, pozitivni ili negativni, ali se ne može na osnovu njihovih rezultata znati da li je, i koliko, inficirana osoba zarazna.

Iako se iz citiranih članaka može zaključiti da se naučnici zalažu za spuštanje gornje vrednosti ciklusnog praga, o je demantovao dr Majkl Mina na konferenciji za medije. On je pojasnio da je članak zbunjujuć za ljude koji nisu upućeni detaljno u problematiku.

Prag ne treba smanjivati, već treba češće testirati ljude poput tek zaraženih, asimptomatskih slučajeva ili onih koji su preležali koronu.

Ni u jednom tekstu nema ni govora o tome da su naučnici ili sagovornici "zataškavali istinu", niti da "sada priznaju" i "više ne žele da lažu". Gajski je iznela i više proizvoljnih zaključaka iz podataka dostupnih u drugim člancima, za koje ne postoje naučne osnove.

PCR testovi su među najpouzdanijim načinima utvrđivanja prisustva patogena u organizmu, ali kao i svi drugi testovi, imaju svoje nedostatke.