Svijet

STRIJELA U SRCE - EKSPERTA ZA AMAZONSKA PLEMENA UBILI DOMOROCI: Cio život ih je štitio, a sad su mu presudili

Autor Tamara Sekulović Izvor mondo.rs

Vodeći ekspert u vezi sa amazonskim plemenima, Rijeli Franciskato (56), umro je nakon što je pogođen strijelom u grudi dok je izučavao domoroce u zabačenim područjima Brazila.

Izvor: YouTube/Printscreen/NewzTech20

Rieli je bio vođa programa za zaštitu autohtonih grupa koje imaju vrlo malo ili nemaju nikakvog kontakta sa spoljnim svijetom.

Preminuo je u srijedu, javila je brazilska nadležna služba za autohtone slučajeve, FUNAI, gde je Rieli bio zaposlen.

Svedoci su rekli da je na njega ispaljena strijela koja ga je pogodila tačno iznad srca dok je nadgledao aktivnosti plemena poznatog kao "izolovana grupa reke Kautario".

Rielija je pratila policijska patrola, a bivši šef FUNAI-a rekao je da je njihovo prisustvo moglo pokrenuti napad.

Kada je grupa domorodaca krenula da ispaljuje strijele ka njima, oni su potrčali da se sklone iza vozila, ali Rieli je pogođen iznad srca, rekli su svedoci.

"Vikao je, izvukao strelu iz grudi, pretrčao 50 metara i srušio se, beživotan", rekao je policajac koji je pratio ekspediciju. Odveden je u najbližu bolnicu, ali je ubrzo preminuo.

"Pleme je poznato kao miroljubiva grupa, a poslednji put su se u regionu pojavili u junu. Bila je to veća grupa, vrlo mirna. Ostavljali su čak i poklone u nečijoj kući", rekli su iz organizacije i dodali:

"Ovog puta bilo je samo pet naoružanih ljudi - ratna grupa. To znači da se nešto moralo dogoditi da ih natjera da se svete. Takve grupe su ponekad nasilno napadale kada ilegalni rudari ili krivokradice zadire u njihovu zemlju.

Amazon ubijen
Izvor: YouTube/NewzTech20

Tagovi