Svijet

NEVEROVATNO ALI I NEMCIMA SE DESI DA PODBACE: Doduše, ne bi trebalo baš sa ovim

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor MONDO/Tanjug

Nemci su ovoga jutra bili tihi i nisu koristili auto sirene da bi doprineli probama sistema za javno uzbunjivanje. Ali… tradicionalna nemačka efikasnost ovoga puta je pala na ispitu.

Izvor: Mondo - Petar Stojanović

Sistemi u većini gradova nisu funkcionisali.

Nemačke vlasti su najavile nekoliko dana unapred da će danas vršiti kontrolu i probe sistema za javno uzbinjivanje, što podrazumeva puštanje sirena za najavu vazdušnih napada, pokretanje brojnih aplikacija na mobilnim uređajima, aktiviranje alternativnih kanala za rano upozorenje na opasnost.

Škole i fakulteti su bili dužni da obaveste đake i studente da budu spremni, a udruženja za zaštitu životinja upozorena su da zaštite svoje štićenike od uznemirujuće, neuobičajene buke, prenosi AP.

Međutim, u većini gradova nije se dogodilo ništa.

Proba uzbune u Nemaćkoj propala
Izvor: YouTube/ euronews

Nadležne nemačke službe odbile su da da detaljno obrazlože zbog čega su tokom probe zatajili sistemi za javno uzbunjivanje u većini gradova u Nemačkoj, ali je ministarstvo unutrašnjih poslova nešto kasnije saopštilo da su "tehnički problemi" razlog i da će se sprovesti sveobuhvatna istraga o ovom slučaju.

Između ostalih, povodom neuspešne probe, oglasilo se i Udruženje gluvih i nagluvih Nemačke kratkom, šaljivom izjavom: "Mi nismo ništa čuli".

Tagovi