Svijet

PRONALAZAČ MONSTRUM RASKOMADAO NOVINARKU U PODMORNICI Sada je prvi put priznao krivicu!

Autor Ana Božović Izvor Kurir

Peter Madsen (49), pronalazač koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva švedske novinarke Kim Val u podmornici, prvi put je priznao zločin u dokumentarcu emitovanom u srijedu, 9. septembra, piše Kurir.

Izvor: Kurir/Profimedia

Danski izumitelj, koji je intervjuisan telefonom, odgovorio je sa "da" kada ga je novinar upitao da li je ubio 30-godišnju ženu koja ga je intervjuisala u avgustu 2017. godine.

"Postoji samo jedan krivac i to sam ja. Osim 10. avgusta 2017. godine, nikada nikome nisam uradio ništa", rekao je u dokumentarcu.

Tokom suđenja Madsen je tvrdio da je smrt novinarke u podmornici bio nesrećni slučaj, ali je priznao da je raskomadao njeno telo i bacio delove u more.

Kim Wall death - what we know so far - BBC News
Izvor: Youtube/BBC News

Da podsjetimo, Madsen je u aprilu 2018. godine osuđen na doživotni zatvor za ubistvo švedske novinarke Kim Val u podmornici vlastite proizvodnje 2017. godine. Tada je odlučio da se neće žaliti Vrhovnom sudu na presudu, čime je ona postala konačna.

Taj slučaj, jedinstven u danskim pravosudnim analima, privukao je neviđenu medijsku pažnju u zemlji i svijetu.

Madsen, izumitelj podmornica i raketa koji se svim snagama trudio da dokaže da se radi o nesrećnom slučaju, pokušao je da dobije smanjenje izrečene kazne, ali nije uložio žalbu na presudu koja mu je izrečena na prvoj instanci.

Madsen je isplovio svojom podmornicom s Kim Val, koja je pisala reportažu o njemu, 10. avgusta 2017. godine.

Njen partner je prijavio da je nestala, a raskomadano tijelo kasnije je izvučeno iz mora.

Patolozi misle da je ona "vjerovatno" umrla od gušenja, nakon što je zlostavljana, ali uzrok smrti nisu mogli da utvrde sigurno zbog tela koje je bilo u fazi raspadanja.

Do sada je emitovana samo prva epizoda serijala koji je zasnovana na više od 20 sati snimljenog telefonskog razgovora između novinara i Medsena, bez njegovog znanja.

Kasnije je dao dozvolu novinaru da iskoristi zapise za dokumentarac.