Svijet

LUKAŠENKO PORUČIO: Ima me i na SERVISIMA ZA ČAJ, ali ako odem moje pristalice će biti MASAKRIRANE!

Autor Lana Stošić Izvor MONDO/Agencije

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je možda ostao "malo predugo na vlasti", ali da veruje da je on jedni u stanju da odbrani zemlju od pretnji sa kojima se ona sada suočava.

Izvor: Tanjug/Nikolai Petrov, BelTA via AP

"Da, moguće je da sedim u predsedničkoj stolici malo predugo. Moguće je da me prikazuju ne samo na televiziji, nego i na servisima za čaj. Ali istina je da samo ja mogu da zaštitim Beloruse u ovom trenutku", rekao je Lukašenko u intervjuu ruskim novinarima.

On je sugerisao da su aktuelne proteste u njegovoj zemlji organizovale SAD, koje deluju preko Poljske i Češke, kao i manja i mlađa "buržoaska" klasa u Belorusiji koja, prema njegovim rečima, "želi vlast".

Komentarišući grublje mere protiv pojedinih demonstranata i stranih i opozicionih novinara u prvim danima protesta, Lukašenko je rekao da su postojali "ekscesi", ali je obećao da će biti provedena istraga i da će te stvari biti rešene.

On je dodao da policija ne može biti kriva za obavljanje svog posla i odbranu zemlje.

Lukašenko je rekao da ne odbacuje mogućnost održavanja prevremenih predsedničkih izbora posle referenduma o izmenama Ustava.

"Spremni smo da reformišemo Ustav. Posle toga ne odbacujem mogućnost prevremenih predsedničkih izbora", izjavio je beloruski predsednik.


On je dodao da, šta god da se desi, on ne može samo da napusti svoj položaj.

"Neću samo otići. Gradim Belorusiju duže od 25 godina. Neću samo odustati. Osim toga, ako odem, moje pristalice će biti masakrirane", izjavio je Lukašenko.


Beloruski predsednik je izjavio da smatra da je bila ispravna odluka snaga bezbednosti da jutros privedu opozicionu ličnost Mariju Kolesnikovu kada je pokušala da pređe granicu sa Ukrajinom.