Svijet

POP TVRDIO DA SU GEJEVI KRIVI ZA KORONU: Sad on zaražen!

Autor Jelena Stokić Izvor index.hr

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve patrijarh Filaret (91), koji je tvrdio da su za pandemiju "krivi istospolni brakovi", ima koronavirus, Index.rs

Izvor: YouTube/Ostrog TV/screenshoot

Patrijarhu je covid-19 potvrđen tokom rutinskog testiranja, a ukrajinski portal 112.international piše da je u međuvremenu razvio upalu pluća.

U saopštenju objavljenom na službenom Facebook profilu Ukrajinske pravoslavne crkve stoji da je patrijarh trenutno na bolničkom lečenju.

Filaret je inače za koronavirus optuživao LGBT zajednicu. Tvrdio je da je pandemija "božja kazna za grijehe čovečanstva". "Najpre, mislim na istospolne brakove", rekao je tad i razbesneo mnoge.

Maria Gurjeva, portparol ukrajinskog "Amnesty Internationala", tad je upozorila da su takve izjave veoma opasne jer mogu dovesti do nasilja prema određenim grupama u društvu, a mnogi su tražili i javno izvinjenje, Filaret se nije izvinuo, a njegovi predstavnici u javnosti su nastavili da brane njegovu izjavu.

Inače, nakon neovisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovetskog Saveza Filaret je osnovao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Pravoslavci u Ukrajini su podeljeni, deo pripada Crkvi pripojenoj moskovskom patrijarhatu, a drugi deo je veran kijevskom patrijarhatu, samoproglašenom nakon nezavisnosti zemlje 1992. i do 2018. godine ga nije priznavala niti jedna pravoslavna crkva u svetu.

Tagovi