Svijet

KINEZI POHRLILI DA PRIME VAKCINU! 90% zaposlenih se dobovoljno prijavilo, iako znaju za nuspojave

Autor Maja Gašić Izvor MONDO/Tanjug

Radnici kineskog "Sajnovaka" primili eksperimentalnu vakcinu

Izvor: Guliver/Getty Images/~User7565abab_575

Kineska biotehnološka kompanija "Sajnovak" saopštila je da je njenu eksperimentalnu vakcinu protiv COVID-19 dobrovoljno primilo oko 90 odsto zaposlenih te firme, kao i članovi njihovih porodica.

Kineske vlasti u julu su pokrenule program hitnog vakcinisanja protiv korona virusa, namenjen zaposlenima u zdravstvu i drugim neophodnim sektorima, a u te svrhe se, pored drugih eksperimentalnih vakcina, koristi i "Sajnovakova" vakcina "koronavak", koja je trenutno u trećoj fazi redovnih kliničkih ispitivanja.

Želeći da zaštiti sopstvenu proizvodnju od posledica eventualnih budućih udara COVID-19, "Sajnovak" je odlučio da, na dobrovoljnoj osnovi, vakcinisanje ponudi grupi od dve do tri hiljade svojih zaposlenih i članovima njihovih porodica.

Kako navodi Rojters, svi primaoci vakcine unapred su obavešteni o potencijalnim nuspojavama koje ona može izazvati, a koje su se, kako kažu u "Sajnovaku", do sada javljale veoma retko.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi