Srce da pukne

ŠKOLA U DOBA KORONE: Mama objavila sliku uplakanog dječaka koji pohađa onlajn nastavu

Autor Ksenija Jelesijević Izvor mondo.rs

Fotografija se viralno širi internetom

Izvor: Facebook/Jana Coombs

Kao i u mnogim državama svijeta i u Americi su mnoga djeca počela sa pohađanjem onlajn nastave, a koliko im teško pada ova velika promjena najbolje dokazuje fotografija učenika koja se viralno širi internetom.

Umjesto u učionici, šestogodišnji dječak iz Džordžije je prvi dan škole započeo učeći ispred računara, putem onlajn platforme.

"Moj sin je toliko bio tužan zbog činjenice da neće deliti školsku klupu sa drugarima pa je spustio glavu i plakao", ispričala je njegova mama.

Kada je vidjela koliko je utučen, znala je da treba nešto da preduzme. Zato ga je fotografisala i objavila je fotografiju na internetu, u nadi da će podići svijest o poteškoćama sa kojima se neki učenici suočavaju jer ne idu u školu.

"Napravila sam tu sliku jer sam želela da ljudi vide realnost. Nakon što sam ga uslikala, sin mi je prišao i zagrlili smo se, a ja sam plakala zajedno s njim", ispričala je ova žena za medije.

Početak školske godine doveo je do toga da se prosvetni radnici i roditelji sukobljavaju širom svijeta zbog pokretanja regularne nastave u školi usred pandemije.

Većina državnih škola odlučila je da novu školsku godinu započne u potpunosti onlajn, ali neki prosvetni radnici sačekali su đake učionicama. Neke škole kombinuju učenje na internet plaformi sa dolaskom u učionice.

Međutim, pojedini pedijatri upozoravaju da učenje na daljinu ima negativne posledice na učenike osnovnih škola i na roditelje koje rade, na mnoge koji ne mogu da brinu o deci.

"Obrazovanje je od suštinske važnosti za djecu. Deca najbolje uče kroz praktično iskustvo, kao i kroz socijalizaciju", kaže ova mama.

Majka četvoro djece je rekla da se saoseća i sa drugim roditeljima koji sada imaju gomilu obaveza.

"Obaveze u domaćinstvu, čuvanje djeteta u kući, dobijanje 5.000 imejl poruka dnevno od svih njihovih nastavnika. Različite aplikacije, različite šifre za pristup, različite platforme, neki linkovi ne funkcionišu. Trčite sa jednog laptopa na drugi", ovim rečima opisuje sve muke sa kojima se svakodnevno bori od kako je njeno dijete počelo da uči od kuće.

Ipak, na kraju je ispričala da je zahvalna što su nastavnici posvećeni djeci i što učenje na daljinu učinili što lakšim i bezbolnijim.