NAPETO!

TENZIJE RASTU: Atina demantuje NATO, neće biti pregovora s Turskom!

Autor Lana Stošić Izvor MONDO/Agencije

Atina je u četvrtak negirala da će biti pregovora s Ankarom o deeskalaciji u istočnom Mediteranu, koje je nekoliko sati ranije najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Izvor: Tanjug/Turkish Defense Ministry via AP, Pool

"Informacije o navodnim tehničkim pregovorima u NATO-u ne odgovaraju stvarnosti", saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak uveče.

Po tvitu generalnog sekretara NATO-a, Grčka i Turska, članice Alijanse, "dogovorile su se da započnu tehničke pregovore u NATO-u", s ciljem sprečavanja bilo kakvih daljih incidenata u istočnom Mediteranu, gde se turski brod za seizmičko traganje za naftom i gasom u podmorju, u pratnji ratnih brodova nalazi u grčkim vodama od 10. avgusta.

"Imamo u vidu nameru generalnog sekretara NATO-a da radi na uspostavljanju mehanizama za deeskalaciju (...) Međutim, deeskalacija će se dogoditi samo trenutnim povlačenjem svih turskih brodova iz epikontinentalnog pojasa Grčke", dodalo je Ministarstvo.

Od 10. avgusta Ankara drži svoj svoj istražni brod "Oruc Reis" (Barbarosa) i svoju pratnju ratnih brodova kako bi se obavila istraživanja kod grčkog ostrva Kasteloriza, udaljenog svega dva kilometra od turske obale, u području bogatom ugljovodonicima.

Krajem avgusta tenzije su porasle jer su i Turska i Grčka izvele suprotstavljene vojne manevre, prva sa Sjedinjenim Državama, zatim Rusijom, a druga s Francuskom, Kiprom i Italijom.

Tagovi