Bravo!

PRONAŠLI APARAT KOJI DETEKTUJE KORONU U VAZDUHU: Rusi opet korak ispred svih!

Autor Nataša Petrović Izvor Novosti

Prvi ruski aparat navodno će istovremeno moći da detektuje 86 izazivača infektivnih obljenja virusne i bakterijske prirode, među kojima je i korona virus

Izvor: Tanjug/AP/Rodrigo Abd

Rusi su otišli korak ispred svih! Napravili su inovativni instrument pod nazivom "Detektor-BIO", koji navodno može da detektuje i bakterije i toksine u vazduhu.

Naime, krasnogorski zavod "S.A. Zverev" predstavio je prvi instrument za otkrivanje virusa u vazduhu, uključujući ti i virus korona na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2020", koji se ovih dana održava u Moskvi.

"Pomoću ovakvog instrumenta za automatsku analizu uzoraka vazduha potrebno je od 10 do 30 minuta, u zavisnosti od koncentracije patogena i drugih faktora", objasnio je generalni direktor tog preduzeća Aleksandrov Novikov, za agenciju RIA Novosti.

Kako objašnjavaju, ispitivanja instrumenta završena su u junu, a njegova sertifikacija je u pripremi, pa je zato još rano govoriti o prodaji. Ipak, ruski stručnjaci tvrde da su potpuno spremni da proizvedu onoliko uređaja koliko bude bilo potrebno i naručeno, ukoliko se pokaže kao uspešan u detektovanju virusa.

"Važno je da ovaj uređaj može da reaguje na različite patogene u vazduhu i zato se može koristiti kako u civilne svrhe, tako i za situacije biološke bezbednosti", stakao je generalni direktor zavoda.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi